Защо не бива да споделяме грима си?

Споделянето на грима, макар понякога да бъде наложително, далеч не е препоръчително. Причината не е само в хигиената, но и във вредите, които може да окаже на очите. Ето няколко конкретни примера относно защо не бива да споделяме грима за очи…
 
Поява на пъпки
 
Когато използваме апликатор върху очите си, бактериите автоматично се пренасят върху него. Ако ползваме апликатора на някой друг, бактериите, които се намират върху него, съответно се пренасят и на нашите очи. Това може да доведе до поява на пъпки. 
 
Очна инфекция
 
На първо място, не знаем колко стар е гримът, дали четката е почистена. Комбинацията от тези фактори може да доведе до инфекция на окото или роговицата, което да засегне зрението. 
 
Възпаление / раздразнение на окото
 
Върху кожата могат да се прехвърлят гъбички, бактерии или вируси. От употребата на токсични химически вещества има риск от развитие на възпаления или раздразнения на окото. Препоръчително е да следим за продължително сълзене на очите, тъй като това е най-ранният симптом за очна инфекция. 

 
Ечемик на окото
 
Очите нямат защитен слой, както кожата например. Влажната лигавица в тях е една от „вратите“ за бактериите от околната среда. Попадането им често води до поява на ечемик, като в много случаи състоянието може да бъде болезнено. 
 
Развитие на алергии
 
Освен наличието на бактерии в чуждия грим, в него се съдържат и много химични вещества. Те крият риск от развитие на алергична реакция като дразнене на кожата или зачервяване на очите. 
 
Препоръчително е да полагаме грижи за очите, за да бъдат те преди всичко здрави. Друго важно условие за целта е гримът винаги да се отстранява преди лягане.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *