Убиецът на Ангел от Катуница проговори от затвора: Не аз прегазих момчето, всичко е нагласено!

Да натискат Цар Киро! Защо го пуснаха на свобода? И ме прибраха мен? Защото аз нямам никой зад гърба ми. И да го кажа, че той е подбудител, как ще го докажа?!. Това обяви убиецът на Ангел от Катуница Симеон Йосифов от затвора в Пловдив. Турчинът с българско име от квартал Столипиново проговаря за първи път пред медии близо четири години и половина откакто търка наровете в пловдивския зандан. Йосифов изтърпява 15-годишна присъда, след като на 23 септември 2011 г. прегази и уби с микробус 19-годишното момче, съобщава „България днес“. 

60-годишният пандизчия твърди, че „истинските виновници и подбудители са на свобода и се разхождат безнаказано“.

Безредиците в Катуница през 2011 г. бяха белязани именно от убийството на младия Ангел. Роми разкриват, че Цар Киро решил чрез свои хора да събере над 100 свои събратя в къщата си, които да сплашват противниците му от селото.

За пред хората мотивът за ромската инвазия бил, че мургавите се събират за помен на близък на Рашков. Един от присъстващите се оказал и Симеон Йосифов, който току-що се бил върнал от търговия в Гърция.

„Не знаех, че този помен вече е минал и това е само претекст Цар Киро да ни събере повече роми там. И че първо е заплашил Веселин Христов от Катуница със смърт, а след това ни е събрал. Научих го тук от хора в затвора. Как няма да го мразя Цар Киро за всичко това?“, каза Йосифов.

Освен към Кирил Рашков Симеон Йосифов не таи топли чувства и към човека, който го накарал да отиде в дома на Цар Киро – Нихат Алиев, известен с прякора си Кьорния.

„Съжалявам, че откарах Кьорния. Той ми завижда. Цялата махала се страхува от тях. От страх отидох да го закарам. Иначе здравей не му казвам на него. Айде да не ти дойде беля на главата, айде да не си разтуряш семейството, айде да си мълчиш, да не говориш много… И сега продължавам да се страхувам от него. Може да се очаква всичко от Кьорния. На бялото казва черно. Затова за 4 години и половина никога не съм давал интервюта и го правя за първи път“, постепенно отпуска душата си един от емблематичните затворници в пловдивския пандиз.

И продължава: „Кьорния е дясна ръка на Цар Киро и действа по негово разпореждане. Аз какво съм виновен? Просто им бях удобен. 37 човека свидетели имаше от Катуница. Защо ги оставиха настрана и не ги питаха?“, казва Йосифов.

От началото на съдебния процес Йосифов твърди, че не е сгазил Ангел. А след убийството хванал автобуса за Турция, защото трябвало да купува стока, която да препродава в Гърция. Не бил избягал, а можел да го направи, защото половината му рода живеела в Турция.

„Да намерят истинския убиец! Не съм бил в тълпата. Бате Цецо от Катуница, дето е с мен в затвора, вика, знаем кой е убиецът, но не можем да го кажем. Значи позволяват на невинен човек да лежи. За мен виновен е Кьорния. Аз каква работа имах да го карам там?!“, твърди пандизчията.

Съдът обаче е категоричен – Йосифов съзнателно и целенасочено е форсирал автомобила си срещу 19-годишния Ангел Петров и го е прегазил. Инцидентът е станал привечер, когато все още не е било тъмно.
В микробуса с Йосифов са били още четирима души. Трима от тях в свидетелските си показания казват, че са се върнали в къщата на Цар Киро, за да обсъдят ситуацията с блъснатото момче.

Магистратите са категорични, че микробусът на Йосифов е открит в гараж пред дома му в Столипиново, а бягството му от местопрестъплението е било премислено.

„Братът на баща ми е в Турция, половината ми рода е там. Ако го бях прегазил, нямаше да се връщам. Малко ли са хората, пуснати на издирване? Върнах се доброволно, защото не съм го извършил. Ако видя бащата на Ангел, ще му кажа, че не съм убиецът. Помолих тук един надзирател да му каже да ми дойде на свиждане и лично да му обясня, че не съм аз“, не спира да се оправдава Йосифов.

Още след кървавата драма в Катуница жители на „Столипиново“ разкриха, че във фаталния ден приближеният до Цар Киро Нихат Алиев-Кьорния събирал група мъже. Според мъже от квартала той е раздавал пари на мъжете, като в замяна е искал те да заминат за Катуница и да пребият няколко момчета. По техни данни мъжете прибрали по 20 лева на калпак.

Версията, че Кьорния е накарал Йосифов да отиде в Катуница, била потвърдена и от разказ на съпругата му.
Според жителите на Столипиново Кьорния и Цар Киро са дългогодишни приятели. Жената на Кьорния работела именно за Кирил Рашков. Негови работници са и останалите мъже от ромския квартал, които тръгнали към Катуница в деня на трагедията, белязал старта на бунтовете срещу Цар Киро.

„Има Господ горе. На Кьорния синът му е в затвора. Мюсюлманин човек съм, турчин съм, вярвам в Корана и Господ. Не мога да взема на никой вината и да лежа 15 години затвор“, казва Йосифов и обяснява, че семейството му го подкрепя и не е пропускало свиждане. А за финал допълва: „Съвестта ми е чиста. Съжалявам за моето семейство, деца и родители. Че ме наклеветиха за убийството, не съм аз извършителят.“

„Тук, в затвора, всички ме уважават и се държат нормално. Нямало е закани и псувни към мен. Никой не ме мрази и цяла България знае, че не съм аз убиецът“, твърди Йосифов.

Той дори сипе люти клетви към убиеца. „Ако съм го направил, Господ да ме накаже. И двете ръце и крака да ми отрежат. Това си го пожелавам всяка сутрин и всяка вечер. Който го е направил, на него да му се случи. Цял живот да се мъчи на инвалидна количка“, кълне затворникът и се зарича, като излезе на свобода, да заведе дело в Страсбург.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *