Бай Киро Николов от Сандански: На 81 г. се чувствам като на 35, ходил съм само на зъболекар, всяка вечер качвам по 150 стъпала в парка по 5 пъти и ходя 12 км на ден

81-годишният бай Киро Николов от Сандански е сред най-известните билкари в курортния град. Той е работил 30 години в Селскостопанския техникум, който сега е преименуван на Земеделска професионална гимназия /ЗПГ/„Климент Тимирязев“, като инструктор  по трактори. След като се пенсионира, започва активно да се занимава с билкарство и билколечение. Бай Киро е наследил билкарството от покойната си майка Мария Николова. Репортер на вестник „Струма“ се срещна с човека, който твърди, че е подарил над 300 рецепти на хора, страдащи от различни заболявания. Представяме ви неговата история от първо лице: 

ЗА ПЪРВИ ПЪТ ЗАПОЧНАХ ДА ТЪРСЯ БИЛКИ И ДА ПОМАГАМ НА ХОРАТА, КОГАТО ПРОЧЕТОХ РЕЦЕПТИТЕ НА БАБА ВАНГА

Годината беше 2001, след това си купих и книга, от която да опозная билките. На над 300 човека съм подарил рецепти за различни болести от петата до главата – ревматизъм, дископатия, шипове, хемороиди, ставни болки и какво ли не. Като тръгна по главната улица в Сандански, няма магазинерка, която да не ме познава, тъй като съм им помагал и на тях. Имам 2 книги с по 5000 рецепти. Винаги подарявам рецепти за болести, пари никога не взимам, защото гледам на себе си като на лечител-дарител.

Аз съм на 81 години и на лекар не съм ходил освен на зъболекар. 3 дена съм лежал в болница за високо кръвно, друго не знам. Пия микс от чай за здраве всяка сутрин по една чаена чаша – риган, жълт кантарион, гинко билоба, мащерка. Нервите ги успокоявам с маточина (пчелок), валериан (дилянка), които си ги бера от Пиринския балкан.

Всеки ден ходя пеша по 12 км и така разсейвам и кръвното. От общината в Сандански до края на парка е 3 км в едната посока. Вечер минавам пак по същия маршрут и стават 12 км общо. Най-много съм имал кръвно налягане 158/100, но не му обръщам внимание. Оправям го с билки и с движение. За мен лошо време няма, взимам чадъра и тръгвам.

БЕЗ ИКОНА НА СВ. БОГОРОДИЦА И БЕЗ СКИЛИДКА ЧЕСЪН НЕ ИЗЛИЗАМ ОТ ВКЪЩИ

Аз вярвам в Господ и затова без чесън, за да ме предпази от зла среща, и икона за здраве не мърдам никъде, винаги са в джоба ми. Всяка неделя кандилото го паля вкъщи за здраве. Празник, без да отида на черква и да си запаля свещ, няма. Някои ми се смеят, но това си е за тяхна сметка.

Всяка вечер по 150 стъпала изкачвам в парка по 5 пъти и после отивам на пейката да направя упражнения за краката и ръцете, а за финал правя по 60 клякания. Моите набори повечето са с бастуни, а други вече ги няма. Молбата към Господ ми е да живея 112 г., така се майтапя редовно с връстниците, които пък ми връщат със закачки да не ги излагам, а и аз да взема бастун, вече стига да ходя толкова пъргаво.

Усмивката е здраве и това е моят девиз, а сълзата е помощ за сърцето, тъй като го успокоява. Питат ме: „Ти кога ще се нервираш, вечно си с усмивка на лицето?”. Дори и беля да направя, аз се усмихвам и проблема не го усещам.

24 ГОДИНИ ПРЕКАРВАХ ПО ЕДИН МЕСЕЦ НА ПАЛАТКА В МЕСТНОСТТА БЕГОВИЦА В ПИРИНСКИЯ БАЛКАН

Там се зареждах с енергия и се чувствах прекрасно, сам-самичък, в единение с природата.

Алкохол и цигари никога не съм употребявал. По три пъти на ден пия по време на хранене по 200 мл червено вино, разредено с още толкова лимонада, и винаги съм весел. За настроението ми няма зима, няма лете, винаги съм весел. Аз съм на 81 г. и печка никога не съм си палил да се грея, топля се само с движение и затова съм здрав като бик. Аз съм млад, чувствам се не 35-и набор, а 35-годишен. Както седя, ставам от раз, без да се подпирам, чета без очила. Чувствам се отлично за годините си.

Сутрин ставам в 8 ч. и започвам с 5 минути гимнастика, а вечер най-късно в 22 ч. съм си легнал уморен и спя като бебе. Новини по телевизия не гледам, защото се дразня. Има само катастрофи, убийства и газене на пешеходци на пешеходни пътеки. Затова винаги давам предимство на шофьорите, когато срещна кола. Докато не видя, че шофьорът ми дава знак да премина, не бързам да пресичам. Много по-безопасно е, ако се спазва това, което казвам аз.

50 ГОДИНИ СЪМ БИЛ ЗАД ВОЛАНА И НЕ Е ИМАЛО ТАКИВА НЕЩАСТНИ ИНЦИДЕНТИ, СЕГА ТОВА Е БЕЗОБРАЗИЕ СЪС ЗАБЪРЗАНИ ПЕШЕХОДЦИ И ШОФЬОРИ

Затова винаги бягам далече по тротоарите, да не ме стигне нелепа участ.

Най-често ми търсят лек за шипове, дископатия и безсъние. За шипове препоръчвам билката брей, която пуска като въженце, подобно на фасула, в с. Дебрене има много, но тя се копае, тъй като се намира на 70 см дълбочина. Билката се нарязва на ситно, слага се в буркан и я заливаш с домашна ракия. Престоява на светло 40 дни на слънце, след това болният започва да маже мястото с шиповете вечер преди лягане. Нервите тогава се успокояват, и така до пълно изцеляване.

КОКОШИ ТРЪН: Размесваш мас и нафталин 1:1 ч.л. в кутийка. За два-три дни той изчезва.

ЗА СПОКОЕН СЪН: Топиш малкия пръст в лавандулов спирт и вкарваш в ноздрите пръста. След 5 минути вече си заспал.

ЗА БОЛКИ В РАМЕНЕТЕ: Одира се заек, кожата му я налагаш на болното място и спиш няколко вечери.

ЗА ТРОМБОФЛЕБИТ: Листо от зелева туршия го връзваш на разширената вена и лягаш да нощуваш. На сутринта го сваляш. Така няколко пъти до напълно унищожаване на болестта.

ВОДА В КОЛЕНЕТЕ: Взимаш сурово зелево листо и със стъклено шише го газиш, за да може да омекне. След това го наръсваш със сол, изтръскваш го да падне едрата сол и го бинтоваш вечер преди лягане на коляното. Облекчението още първите дни е голямо.

КОГАТО ПОЧНЕ ДА ЧУКА СЪРЦЕТО или да усещаш, че е натоварено, взимаш бурканче и го пълниш с чиста вода, като добавиш един лимон и чист мед на вкус. Това го изпиваш на няколко пъти и всичко се нормализира в сърдечната дейност.

Хапчетата трябва да се избягват колкото се може повече и да се набляга на билките.

Аз взимам пенсия 180 лв., за нищо не стигат. Добре че имам две сестри – Македонка и Йорданка, с които живеем в една къща. Звънне едната, носи ми чиния с хапване, след това другата сложи листчето на вратата с надпис „Бате, качи се до горе“. Аз знам защо е, тя ми е напълнила също чинийка. Моите сестри ме гледат като истински брат и нищо не ми отказват.

Пия винаги бождовска вода от чешмата на с. Дебрене или от с. Джигурово, защото е чиста и изворна, минерална не пия, тъй като според мен тя не се знае колко време стои запечатана в тези бутилки, както и откъде е напълнена, може да е и от морето.

За финал искам да кажа на читателите на вестник „Струма“ да се движат пеша колкото се може повече, тъй като разсейваш кръвно, нерви и излишни килограми. Винаги да се усмихват за здраве, за да изгониш нервите. Плаче ли ти се, не се стискай, а пусни сълзите на воля, за да успокоят сърцето, а спокойно ли е то, е и здраво.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *