Инструкторът по метода „Силва“ Ст. Лаловски: Няма начин да си здрав, ако си казваш „Аз не искам да съм болен“, а непрекъснато се оплакваш

Стоян Лаловски вече 28 години практикува метода „Силва“. Роден е в София, по бащина линия фамилията му е от Ботевград, майка му е гъркиня и той от години живее в Гърция, като непрекъснато пътува до България. Срещаме се в Благоевград покрай обучителен семинар, който организира в областния център на Пиринско.

– Какво провокира „срещата“ ви с метода „Силва“ и как се запознахте с него?
– Чух за него през 1988 г. и се записах на семинар в Атина. Бях преживял доста натоварващи неща, катастрофирахме с още двама души с една кола и имах лека депресия.
– Защо не потърсихте лекар специалист?
– Нямах нужда от лекар, то беше временно състояние, за което бях наясно с причината. Лекарите помагат, но най-често дават хапчета, а те имат и странични ефекти. Реших сам да се справя с проблема още повече, че всеки човек има една прекрасна аптека в своето тяло – имунната ни система. Въпросът опира до това колко й позволяваме да се справи и как живеем, за да я засилваме. Тогава тръгнах по различни семинари и този метод най-силно ме „грабна“, защото можеш да развиеш невероятни способности, каквито притежават всички деца, но после така ни обучават, че не им обръщаме внимание.

– В какво се състои този метод?
– За да отговоря, трябва да припомня как работи мозъкът. Когато човек е в будно състояние, мозъкът му пулсира на едни честоти между 14 и 30 херца и е активно лявото полукълбо. Функциите на това полукълбо са фокусираното виждане, логиката, анализът. Те трябва да бъдат балансирани с другите много важни свойства на интелекта на човека – фантазията, творчеството, интуицията. Методът „Силва“ дава на човек възможност да си възвърне способностите, които са му зададени като програма, а ние сме програмирани да сме здрави и щастливи. А тялото ни разполага с всички медикаменти, които са нужни за изпълнение на тази програма.
– Споменахте за личния проблем, заради който сте отишли на първия семинар, справихте ли се с него?
– Имах една жестока алергия, заради която вдигах температура. Започваше с обриви по ръцете и краката и се разпространяваше по цялото тяло. Причината беше в срив на имунната система в резултат на стреса. Клетката има два режима на работа – на оцеляване и на деление. Стресът води до режим на оцеляване, намалява се връзката между невроните на мозъка и човек започва да забравя, не може да заспи, става раздразнителен. Хората започват да приемат това за нормално, а то не е, нормално е човек да е спокоен и да може да решава проблемите си. Питахте ме за алергията ми, освободих се от нея 1 г. след участието ми в първия семинар. Медодът „Силва“, наречен на името на създателя си Хосе Силва, който е мексиканец, в момента се преподава в 110 страни по цял свят. Веднъж като се запознае човек с него, иска да го сподели с всички, да разберат хората колко лесен и хубав може да е животът им. Когато аз отидох за първи път на семинар, дори не знаех къде отивам, но резултатите толкова ме въодушевиха, че сам изкарах курс да обучавам. Първият ми лектор беше човек, който много се увличал по футбола, но се контузил в коляното и му казали, че никога повече няма да може да играе. Някой му казал да опита с метода „Силва“, върнал се на терена и така решил да стане преподавател. Когато получаваш много от нещо, искаш да го дадеш и на другите. На моя семинар за преподаватели се наложи да изчакаме финландската група, чийто самолет закъсня. Последният от мъжете куцаше и се подпираше на бастун. Човекът си разказа историята, защо и как е решил да стане преподавател. Бил парализиран и лекарите му казали, че никога няма да проходи. Брат му му подарил книгата на Хосе Силва „Ти лечителят“, която е 40-дневен курс. Това прави този метод, променя животи.

– В какво се състои този метод? Какво трябва да правиш?
– Там е работата, че не правиш нищо, седиш си на стола и си мислиш, правиш умствени упражнения. Отстрани изглеждаш полузаспал.
– Има ли връзка с медитацията?
– То е медитация, но разликата е, че е динамична медитация. Целта на медитацията, както се знае, е да изолираш всички мисли, които ти пречат да се отпуснеш и да стигнеш до състоянието на полусън – преди заспиване и рано сутрин на събуждане, или по време на сън. В това състояние, наречено алфа ниво, е активно дясното полукълбо на мозъка с фантазията и интуицията, на тази честота на пулсация на мозъка организмът се лекува. Това състояние е много ценно и не бива да го прескачаме като взимаме хапче или скачаме сутрин с будилник. До него се достига най-лесно като елиминираме всички мисли, които ни пречат при съсредоточаване в нещо – свещ, картинка, звук… При метода „Силва“ се съсредоточаваш върху картинката, която искаш да постигнеш в живота си, върху решението на проблема.

– Т. е., ако ме боли коляното и не мога да ходя, си представям, че тичам, така ли?
– Именно, тялото ти и всяка клетка се влияе от твоите мисли и чувства. Когато искаме да променим нещо в живота си, трябва да се научим да го заявяваме и да виждаме положителни картини. Хората обикновено казват „Аз не искам да съм болен“ и непрекъснато се оплакват, но така не си помагат. Трябва да се свържат с енергията на здравето и да казват „Искам да съм здрав“. Всяко наше желание трябва да заявяваме по положителен начин, ако искаме то да стане реалност. Като питаш някого „Как си?“ получаваш отговор „Горе-долу“. Какво значи това?! Къде си – никъде не си! Мозъкът е като един компютър, няма чувство за хумор, каквото заявиш, това получаваш. Трябва да даваме на тялото положителна енергия, да го храним с хубава храна, колкото може по-чиста, да „храним“ мозъка си с предизвикателства, защото човек оглупява от рутината, в която го оставяме. Помненето е процес, който човек може да подобри и с годините не да оглупява, а да поумнява, и на това се обръща специално внимание, включително и на ученето – как по-бързо да учим, по-бързо да си припомняме наученото… Това са много важни неща. Методът „Силва“ е за развитие на ума и контрол на стреса. Важно е човек да промени съзнанието си и да разбере, че всичко, което прави, някъде се запечатва, отразява се. Ние сме част от едно цяло, в което важи законът за резонанса – когато си на честотата на положителни чувства, получаваш такива и „отвън“.
– Казвате, че чрез метода „Силва“ човек получава онова, за което мечтае. Ако съм влюбена в някого, значи ли, че той ще отговори на чувствата ми, ако си представям тази картина?
– /Смее се/ Хубав въпрос. А сигурна ли сте, че ако той отговори на чувствата ви, това ще е хубаво за вас?! Има такива ситуации, човек мечтае за връзка, тя се случва, но остава разочарован, защото другият не е такъв, какъвто си е представял. Въпросът е в това, че търсим идеята си за идеален партньор и затова не обикваме другия, а идеала, който сме си изградили за него. Затова идват разочарованията. Това, което трябва да направи, е да си представя, че се чувства добре, обичан, но кой е другият – нека дадем свобода на вселената да намери най-подходящия. Основно правило е да не искаме нещата, които са ни се случвали в миналото, нека оставим съдбата да реши. И това важи за всичко – за търсене на работа, за пътуване… Хората казват: „Внимавайте с молитвите, сбъдват се“. Какво е всъщност молитвата, тя е молба, която отправяш към Бога, когато си в алфа състояние.

– Има ли нещо опасно при практикуването на този метод?
– Опасното е, че може да заспиш /смее се/. Но при всяка следваща медитация човек се научава как по-дълго да се задържа в това алфа състояние, без да заспива и не само това, а как да го постига бързо и навсякъде. Аз съм медитирал прав, докато чакам на опашка, в тролея, навсякъде. Това е шанс за много хора да променят живота си. Какво ни казва всяка болест – психическа или физическа, че не живеем както трябва и трябва нещо да промениш. Ще вметна само, че не отричаме това, което правят лекарите и методът „Силва“ не е лечебен метод. Според аюрведа болестта има 6 етапа, първите 3 са енергийни. Лекарят се стреми да събуди имунната ти система да се справи с болестта. Ти можеш да направиш същото и да помогнеш на лекаря да бъдеш здрав човек. Квантовата физика казва, че всичко е поле на вероятности и информация, въпросът е каква информация предаваш и каква приемаш.

– Има ли някакви практически упражнения, които се правят, за да се постигат определени цели?
– Разбира се, първото е как да се отпуска човек и да стига до състояние алфа – много бързо и навсякъде. Следващо упражнение е как да заспиваш без лекарства, как да се будиш без будилник. По време на сън човек се свързва с квантовото поле, в което няма време и пространство, и човек трябва да се научи да разчита своите сънища, като си изработи свой „съновник“, това също е част от упражненията – как да се запомнят сънищата и как хората да програмират съня си да им даде решение на проблем. С това се занимават учени, то не е само езотерика, ние още не можем да проумеем как може да се променя времето и пространството и как ние можем да променяме и двете. Следващите упражнения са за паметта – как да стане умът ти по-възприемчив, една техника, наречена „на трите пръста“, която помага да действаш в критична или спешна ситуация. Народът ни го е знаел, неслучайно е останала мъдростта „Преди да реагираш, преброй до 10“. Има упражнения как да спреш главоболието, как да решаваме проблеми, как да променим вредните навици – да спра пушенето или да се освободя от наднорменото тегло… Най- важното е хората да разберат, че за всичко, което се случва в живота им, сами са отговорни, нито партията, нито правителството, нито началникът или съпругът, или родителите влияят, те са тези, които предизвикват нещата да се случватг по начина, по който се случват. И когато се променят, нещата около тях и животът им също се променя, ще привличаш хората, с които няма да се караш. Колко пъти ви се е случвало жена да се оплаче „Все на мен ми се падат такива идиоти!“, но замисляла ли се е защо?! Пак ще се върна към мъдростта на народа „Каквото повикало, такова се обадило“. Много хубави неща могат да ни се случат в живота, само ако искаме да се променим и да използваме повечето интуицията си. А примерите на хора, успели, като са постигнали това, са хиляди. В Америка беше правено едно изследване на най-успелите хора и констатацията бе, че всички имат много развита интуиция и решенията им невинаги са били подчинени на логиката. И всичкото това човек го има, ражда се с него, но го забравя, затова пък може да си го възвърне.

– Не се ли притеснявате, че ще се намерят свещеници, които да заклеймят метода „Силва“, както стана с йогата?
– Преди години папата откри един световен конгрес на физици, на който трябваше да обсъждат развитието на квантовата физика. Думите на главата на католическата църква бяха: „Събрани сте тук, за да видите развитието на този свят, какво е било преди това е наша работа“. Когато свещениците разберат този метод, ще разберат, че говорим за едно и също нещо – за полето на любов, което може да ти даде всичко, което пожелаеш. Нима същото не казват и религиите?! „Поискай и ще ти се даде, дай и ще ти се даде“. Колкото повече хора променят начина си на мислене и на живот и да мислят положително, в света количественото натрупване ще доведе до качествено изменение въобще на човечеството. И е много важно и ние да участваме в този процес.
Разговаря
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *