Полезно да знаете! Ето какво означава цветът на жълтъка (Видео)

Когато чупим яйца, за да си направим омлет, често игнорираме нещо, което може да ни подскаже откъде идва кокошката и как се храни. Разбира се, жълтъкът винаги е с жълтеникав цвят, но това колко наситен е той, ни показва как е хранена кокошката, която го е снесла. 

Във видеото по-долу влогър в YouTube показва, че цвета на жълтъка е по-слабо или по-силно изразен в зависимост от начина на живот на кокошката. Това не е случайно: цветът е пряко следствие от хранителни вещества, с които кокошката се храни, пише petel.bg. Колкото по-тъмни са те, толкова повече хранителни вещества съдържат, а това се дължи на по-здравословна и разнообразна храна, която се използва при отглеждането на пилетата. Тоест те са хранени не само с царевица и жито, но и с различни тревички.

Повечето яйца, които купуваме от супермаркетите идват от ферми, в които хранят кокошките само със зърно. Това не е вредно, но жълтъците в яйцата са по-бледи и следователно по-бедни на хранителни вещества, обясняват фермери.

Така наречените „свободни кокошки” се хранят така, че в менюто им има много повече витамин А, който е отличен за костите и  очите, витамин Е, който подпомага кръвообращението и предпазва от окисляване и омега-3 мастни киселини, които могат да понижат холестерола и кръвно налягане. Техните яйца съдържат много по-малко наситени мазнини и холестерол, отколкото тези, отглеждани във фабрика.

loading...


 

 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *