Топ теми

Мистичен ден: Какво пише в Голямата книга на суеверията за 29 февруари и обречената година

Цялата драма на високосната година всъщност е синтезирана в един-единствен ден – „скачащият“ 29 февруари. Родените на тази дата сякаш са обгърнати от мистерия и тайнство. Те имат възможност да празнуват рождените си дни на точния ден само веднъж на 4 години. Изчисленията показват, че родените на тази дата в света са малко над четири милиона или около 0,0686% от населението на Земята. Така че шансът да се родиш на високосна година е приблизително 1 на 1500.

Освен чисто астрономически и математически уточнения, съществуват и немалко любопитни обичаи и поверия, които не само предизвикват усмивка, но и дават повод за размисъл. 

Така 29 февруари се смята за единственият ден, когато жените може да направят предложение за брак на мъжете. Тази традиция се заражда през V век в Ирландия, когато Св. Бригита се оплаква на Св. Патрик, че на представителките на нежния пол се налага твърде дълго да чакат от поклонниците си първи да направят важната стъпка към началото на семейния живот. 

Според друга легенда „виновница“ на този обичай е норвежката принцеса и кралица на Шотландия – Маргарет, която едва 5-годишна обявява през 1288 г., че всяка жена на 29 февруари може да каже на харесвания от нея мъж, че иска да се оженят. 

Също така е постановено, че онези, които отказвали да се бракуват, трябвало да платят „глоба“ – копринена рокля, скъп плат, няколко чифта ръкавици, пари или целувка. За да демонстрират, че смятат да направят предложение, на дамите се налагало на този ден да носят панталон или червена пола.

Двойките в Гърция обаче, напротив, избягват да сключват брак през високосната година, като смятат, че това ще донесе лош късмет в семейния им живот. 

В Италия са на мнение, че всички представителки на прекрасната половина на човечеството стават непредсказуеми веднъж на 4 години и е много опасно тогава да се планират каквито и да било важни събития. На Ботуша дори имат поговорка за случая – „Anno bisesto, anno funesto“, което може да се преведе като „Високосната година е обречена година“.

Преди векове мъдреците изказвали твърдения, че на този ден Земята отваря вратите си към паралелните светове и през тях минават посланиците от онзи свят – магьосници, целители, пророци, пише БЛИЦ. Те имали дарбата да побеждават злото. В древността съдбата на родените на 29 февруари била предопределена. Те били покровителствани, помагали им да разкрият талантите си.

Независимо дали се уповават на поверията за високосните години и вярват в мистичната същност на подобни разминавания в календара, всички днес са наясно, че прибавянето на един ден към всяка четвърта година е просто изравняване.

Както е добре известно, целта е на 29-ия ден да се уеднаквят календарната и слънчевата година. Това съответно пречи да се получи изместване на сезоните. За да се изнижат един след друг четирите познати ни сезона, са необходими около 365,2422 дни.

Но фиксирането на всяка календарна година с 365 дни води до постепенното преместване на всеки сезон във времето. Така без високосната година постепенно лятото ще се изтласка например през декември, а зимата през август.

Извън строго научните обяснения за нуждата от по-дълъг февруари човечеството не си спестява измислянето, споделянето и вярата в суеверия. Нумеролози, гадатели, врачки се надпреварват да обясняват по свой начин бъдещето на всеки заинтересован.

Има няколко популярни и утвърдени правила, които важат за всяка високосна година и са истинска заплаха за препитанието на хора от определени професии.

Така например служителите в сватбените ритуални зали ще останат без заплати, ако се спази поверието, че през високосна година човек не бива да се жени.

Браковете няма да са щастливи, пише в голямата книга на суеверията. Все пак нито една официална статистика не признава, че хората, встъпили в брак през високосни години, се развеждат по-често.

Работещите във фризьорски салони също рискуват бизнесът им да не върви заради твърдението, че бременните не бива да се подстригват през високосна година. Всъщност подобно поверие битува и през останалите години сред по-старото поколение у нас.

Въпреки че поверието няма никакво обяснение, много бъдещи майки смятат, че няма какво да губят, ако за няколко месеца си пуснат дълги коси.

Само едни работодатели биха спечелили през високосната година, ако се вярва на предразсъдъците. Тружениците от траурния бизнес имат основания да потриват доволни ръце, защото през високосната 2016 г. би трябвало да се повиши… смъртността.

Досега обаче никой не забелязва покачване на статистическите данни по този показател, освен заради факта, че годината просто има още един ден.

За неамбициозните хора, които не обичат да проявяват инициатива и да се променят, 2016 е тяхната година. През нея всяка промяна е обречена на неуспех.

Безперспективен ще бъде всеки подет бизнес, смяна на работата или на жилището.
За да бъде пълно черногледството през тази година, се очакват и редица природни бедствия и трагедии, причинени от катастрофи и инциденти.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *