Топ теми

Бежанци щурмуват с камъни границата с Македония (ВИДЕО)

Мигранти предприеха отчаян щурм на границата и нападнаха македонската полиция, като я замеряха с камъни, опитвайки се да пробият блокадата. В отговор силите на реда използваха сълзотворен газ, за да ги отблъснат, предаде Ройтерс.
Групи от млади мъже пробиха част от оградата, като предварително унищожиха бодливата тел. Те бяха посрещнати от добре въоръжени полицаи с щитове и шлемове. Това не уплаши нахлуващите, които започнаха да ги замерят с камъни. Полицията се защити и използва сълзотворен газ, разпръсвайки мигрантите. Броят на блокираните в Идомени, от гръцката страна на границата, достигна 7000 мигранти.

Местните медии съобщиха по-рано, че Македония повторно е затворила границата си в четири часа сутринта, след като снощи пропусна 350 души. През уикенда в бежанския лагер в Идомени пристигнаха организирано мигранти от всички части на Гърция. Днес в Пирея пристигна ферибот с 1810 мигранти от Хиос и Митилена.

Пристанищните власти са подготвили четири чакални за пътниците и един обект за настаняване на бежанци. В Пирея днес се очаква да пристигне още един ферибот със 183 души на борда от остров Лерос. През 2015 г. Европа бе изправена пред най-голямата криза от своето създаване. Тя бе предизвикана от масовата миграция, която някои експерти сравниха с Великото преселение на народите. Основните маршрути, по които мигрантите пристигат в Европа, са през Средиземно море в Гърция и Италия, информира БГНЕС.

Най-натовареният е през Гърция. Властите в Атина не взеха никакви мерки за охраната на външните граници на Европейския съюз, с което предизвикаха вълна от недоволство в останалите страни-членки. Австрия дори заплаши, че ще поиска временно изваждане на Гърция от Шенген, след като заради действията на Атина зоната за свободно движение – едно от достиженията на ЕС – се оказа заплашена.

Гръцките власти също така се отличиха и в това да прехвърлят проблема с мигрантите на останалите държави в Европа. В най-тежко положение се оказа Македония, която бе на път да бъде дестабилизирана, след като Атина изсипа там над 700 000 мигранти за около половин година. Доклад на ЕС разкри фрапантните нарушения, извършени от Гърция, както и отказа на Атина да охранява външните граници на ЕС. Брюксел даде ултиматум на правителството на Алексис Ципрас от три месеца, за да се справи с проблема.

През 2015 г. в Европа пристигнаха над 1,5 милиона мигранти, повечето от които тръгнаха към Германия, отзовавайки се на поканата на федералния канцлер Ангела Меркел. През тази година се очаква техният брой да не бъде по-малък. Данните показват, че зимата не е спряла мигрантите и в близките месеци експертите очакват нов пик. Според последните данни на Международната организация по миграция от началото на годината в ЕС са влезли над 110 000 мигранти. За да се опитат да го намалят повечето страни по т.нар. Балкански маршрут – Македония, Хърватия, Словения, Унгария и Австрия вече изградиха огради и дори планират изпращането на армията, която да охранява вътрешните им граници.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *