След 4 г. съдебни битки Темида върна сградата на НТС в Благоевград на Венци Кожухаров

Темида върна придобилата скандална известност сграда в центъра на Благоевград, известна като НТС, под управлението на бившия главен секретар на общината Венцислав Кожухаров и хората, с които той  стопанисваше сградата до 2011 г. – Живко Сучев, Веселка Георгиева, Георги Пасков, Сашо Въжаров и Любен Дуков.   

Със своето определение, което преди дни влезе в сила, Върховен касационен съд обави, че не допуска обжалване на решението на Апелативен съд – София и оставя в сила това на Окръжен съд – Благоевград от 2012 г. Тогава благоевградските магистрати отмениха всички решения на преломното общо събрание на НТС на 31 юли 2011 г., когато в хотел „Бор“ стана преврат по изпитаната схема – подмяна на делегатите с право на глас с цел слагане на ръка на апетитната сграда, която печели хиляди лева месечно от наеми.

Припомняме, че на въпросното събрание преди 5 г. секретарят на УС на Териториалната организация на Научно-технически съюз в Благоевград инж. Светослав Чингов направи опит да завземе ръководството, като с фалшиви подписи на членове на НТС подаде искане за свикване на общо събрание. Дотогава председател на УС бе В. Кожухаров, който бе един от многото, недопуснати на събранието от частни гардове, наети да охраняват събитието. Самият Чингов наследи през 2009 г. поста от баща си Стефан Чингов, който бе секретар на НТС 40 г., и в крайна сметка сградата остана на фамилия Чингови. Веднага след като Кожухаров и останалите бяха изгонени от „Бор“, общото събрание избра за председател ЮЗУ преподавателката Райка Чингова, съпруга на брата на Светослав – Георги Чингов. Много скоро след това Райка побърза да затвърди имотната придобивка на фамилията, като даде 4-етажната сграда на НТС – Благоевград за ползване на фирмата на съпруга си със скандален договор, за който вестник „Струма” писа. Съгласно него Георги нае за 30 години сградата срещу 10 000 лв. наем за целия период на ползване, или по 27 лв. месечно. Срещу този разход той получаваше минимум по 10 000 лв. месечен наем от закусвалнята на партера на сградата, бинго залата, тв ОКО, Марио Богданов, който държи половин етаж, и т.н.

В качеството си на председател на сдружението Райка Чингова направи още един подарък на съпруга си – тя му продаде 100 дружествени дяла на „НТС – Благоевград” ЕООД, чрез което НТС извършваше търговската дейност. Георги купи дяловете срещу 5000 лв., въпреки че в момента на покупко-продажбата по сметката на ЕООД имаше 30 000 лв. Тънкият момент е, че договорът за покупко-продажба бе подписан не от Райка Чингова, а от портиера на НТС Владимир Велчев.

Преди 2 г. Окръжен съд – Търговище, ангажиран със случая поради тукашния адрес, на който се води фирмата на Георги Чингов „НТС – Благоевград” ЕООД, отмени решението, с което той получи сградата срещу нищожния наем. Делото е триинстационно и вече има влязло в сила решение на ВКС. Вероятно притеснен, че съдебният акт на търговищките магистрати е потвърден, от началото на тази година Георги Чингов обикаля наемателите и ги уговаря да сключат едногодишен договор за ползване на помещенията, които са наели в сградата, за да може да си „върже бюджета“ поне до края на тази година. Явно обаче акцията му удря на камък – според източници на „Струма“ бившият общински съветник Орлин Тимов, който преди 25 години отвори закусвалнята в сградата, е отказал да преподпише договор за тази година, защото чул за влязлото в сила решение на ВКС и не бил наясно на кого да плаща наема. Факт е, че от януари т.г. иначе доста оборотната закусвалня не работи.

„Веднага щом разбрахме за решението на ВКС, го представихме във фирменото отделение на Софийски градски съд, защото сдружението е с регистрация в София, с искането за актуалното състояние на НТС към август 2011 г., когато бяхме изгонени”, обясни за вестник „Струма“ В. Кожухаров, който от 4 г. работи в столицата. Щом получим състоянието, ще блокираме достъпа на Чингови до банковите сметки, и после трябва да бъдем въведени във владение на сградата, разясни процедурата В. Кожухаров. Бившият секретар на общината е доста скептичен, че в сметките ще бъдат открити каквито и да било суми, макар че към 1 януари 2012 г. освен 30-те хиляди в сметката на ЕООД-то имало и 122 000 лв. в сметката на НТС.

Въпреки че е в София, Кожухаров дочул, че Чингови започнали да продават части от сградата, но не можа да влезе в конкретика.

Докато чакат актуалното състояние на НТС от Софийски градски съд, Кожухаров и бившите му колеги са завели изпълнително дело за присъдените им от 3 съдебни инстанции разноски по делата, които Чингови трябва да им платят. Окръжен съд – Благоевград им постанови 800 лв. за разходи, а Апелативен съд и ВКС – по 1000 лв. Тъй като Георги и Райка Чингови до момента не са им дали и стотинка, след решението по изпълнителното дело Кожухаров смята да вземе общата сума от 2800 лв. с помощта на съдебен изпълнител.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *