Петричкият свещеник Хр. Гущеров научил след гостуване на дъщеря си във Франкфурт: Германците са с висок стандарт, но имат цени, по-ниски от нашите, купих си панталон за 4 евро…

Няколко зареждащи с позитивни емоции и нови впечатления седмици прекара петричкият свещеник Христо Гущеров в Германия при семейството на дъщеря си Мария. Те живеят и работят във Франкфурт на Майн, а това е първото гостуване на отец Христо в родината на Гьоте.

Отец Гущеров е на 61 г., свещеник е от 35, известен е сред петричани като запален любител на туризма и ходенето пеш. Всеки божи ден, независимо дали вали дъжд, сняг или грее слънце, той изминава между 6 и 8 километра, предимно по собствени маршрути в Беласица планина.

За впечатленията си от немската култура и начин на живот той разказа пред вестник „Струма“ след завръщането си:                                                         

Там животът няма нищо общо с този тук, в България, някои цени на храни и стоки дори са по-ниски от нашите, започва с първите си впечатления отец Христо Гущеров. И бърза да похвали голямата си слабост, неговия внук Трифон, който е на 3 години и 7 месеца, но реално му е бил първият учител по немски и дори го научил на доста думички, според него около 200.            

В Германия има ред, дисциплина и правила, законът е над всичко, а хората са лъчезарни и усмихнати, сравнява ситуацията с родната действителност свещеникът от Петрич. Немците са хора със самочувствие и добър стандарт на живот. Това го знаят всички, които са били там, не е новина. Но аз бях за първи път и макар за кратко време, видях друга атмосфера и друг живот от това, което е при нас. Непознати хора с усмивка ме поздравяват. Немците не са студени, както бях чувал. Аз бях основно със семейството на дъщеря ми и съм с прекрасни впечатления от Германия. Научих и няколко немски думи, с които боравех много добре и си комуникирах с германците. Учител по немски ми беше моят внук, който е на 3 години и 7 месеца“, похвали се отец Христо.

Той пристигнал във Франкфурт на Майн точно за именния ден на внука си – Трифон Зарезан.

„Цялото семейство на дъщеря ми беше на гости при мен миналото лято, сега им върнах гостуването. Дъщеря ми Мария Гущерова Чукова, зет ми Кирил Чуков и внукът Трифон заминаха за Германия преди три години. Там се установиха и са доволни. Дъщеря ми знае няколко езика – английски, немски, руски, италиански, справя се и с други езици, работи в туристическия бранш. Тя е специалист в световноизвестна хотелска верига. Зет ми също владее няколко езика, перфектен е немският му, работи в озеленяването на Франкфурт. Той е и музикант, свири прекрасно на китара.

Германците имат изключително висок стандарт и въпреки това ме порази фактът, че някои цени са по-ниски дори от тези в Петрич. Например взех си много хубав панталон за 4 евро на промоция. Къде в Петрич мога да си взема хубав панталон за 8 лева, няма, освен ако не е втора употреба. С внука ми се разхождахме всеки ден  навън, аз го взимах от детската градина, чувствах около нас спокойствие и сигурност. Всичко там е както трябва да е в една нормална държава. Германците са си го направили така, работили са, били са дисциплинирани и спазват законите, затова  държавата им е подредена и ти е приятно да си живееш живота там. Затова младите хора, които бягат от България, не се връщат обратно, защото виждат живота тук и навън, и сравнението не е в наша полза.

Върнах се щастлив и доволен, че децата ми са добре, но и се натъжих, като гледам тук, в България, какво става”, завършва краткия си разказ отец Христо Гущеров.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *