МОН „ВЗЕ НА МУШКА“ ДИРЕКТОРИТЕ ПЕНСИОНЕРИ! 11 школски шефове в Пиринско се разделят с постовете си, предстоят конкурси в 20 училища в областта

Предстои пенсионирането на 11 директори в Пиринско, а в общо 20 училища ще бъдат обявени конкурси за нови ръководители, научи вестник „Струма“.

На 1 юни според плановете на МОН школските шефове, които към този момент ще отговарят на условията за пенсиониране поради навършване на съответната възраст, ще получат едномесечни предизвестия, а на 1 юли, доброволно или не, те ще трябва да се разделят с ръководните постове. През месец юли /малко преди новия Закон за предучилищното и училищното образование да влезе сила от 1 август/ МОН възнамерява да проведе и конкурси не само за овакантените от директорите пенсионери места, а във всички училища, които се ръководят от временно изпълняващи длъжността.

Сред подлежащите на пенсиониране са директорът на Благоевградската професионална гимназия инж. Асен Давидков, който през 1992 застава начело на Професионалната гимназия по електротехника и електроника в Благоевград, а след обединяването на ПГЕЕ „Никола Вапцаров“ и ПТГ „Ичко Бойчев” /бившето Механо/ заема ръководния пост в създадената БПГ.

Сред бъдещите пенсионери, поне според сегашните намерения на МОН, са и директорката на СОУИЧЕ Катерина Марчева, която ръководи учебното заведение от създаването му през 1991 г., на Обединения детски комплекс Мая Дамянкина, също първата и единствена досега шефка на ОДК, на Ресурсния център Юлия Керемидчиеваи, на Математическата гимназия в Благоевград Татяна Ядкова.

В списъка влизат и настоящите директори на СОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Симитли Цветанка Симеонова, на ПГ по механизация на селското стопанство в Разлог Иван Аврамов, на ОУ „Св. св. Кирил и Методии“ в село Места, община Банско, Иванка Маврикова, както и на училищата в с. Блатска, община Хаджидимово, Юсеин Гърбев, с. Конарско, община Якоруда, Байрам Весалов и в Сатовча – Милко Сиркьов.

„Логично е да ги пенсионират. Все пак има директори, навършили определена възраст още преди няколко години. Друг е въпросът, че някои от тях искат да се пенсионират през август, за да вземат накуп 10 вместо 8 заплати. Явно поради тази причина от МОН искат всичко да приключи през юли“, разясниха хора от образователната гилдия.

Конкурси предстоят и в 9 училища, управлявани от временно изпълняващи длъжността директори. В този списък влизат І ОУ – Петрич, където в началото на септември 2015 г. дългогодишният ръководител Д. Влахов бе пенсиониран и вр.и.д. стана учителката по история Севда Георгиева. Временно изпълняващи длъжността са и директорите на училището в Кресна Златка Яневска, на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” в Белица ЕленаАндреева, на ПГ по МСС в Гоце Делчев Ангел Живков, на ОУ „Св. Паисий Хилендарски” в гоцеделчевското село Корница.

Конкурси предстоят и в Гимназията по строителство в Благоевград, където Евтимка Митева временно наследи на поста предишната шефка Дочка Караджова, и в ПГТЛП /бившата Гимназия по текстил/ с вр.и.д. Димитрина Иванова.

На ново препитване в МОН ще се явят и кандидатите за директори на Неврокопската професионална гимназия и на Професионалната техническа гимназия в Сандански. Както вестник „Струма” писа, през август 5-има желаещи да седнат в шефските столове се явиха на конкурс в образователното министерство. За Професионалната техническа гимназия в Сандански се конкурираха досегашният вр.и.д. Николай Танчев, бившата директорка Вера Влахова и Емилия Пенева, като и тримата не успяха да прескочат летвата.

Конкурентите за НПГ „Димитър Талев“ в Гоце Делчев бяха две – Марта Донкова, учител по музика в ПМГ „Яне Сандански”, и Елена Иванова – учител по трудово обучение и технология на облеклото. Двете също бяха скъсани на втория етап от конкурса заради незадоволително представяне и начело на гимназията остана вр.и.д. Мария Георгиева. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *