Шефът на гълъбарите в Кюстендил М. Андонов: 36 г. се занимавам с гълъби, отглеждам 50 двойки, мит е, че се използват за пощенски, това го има само по филмите

От 36 години отглеждам гълъби, сега имам около 50 двойки, заяви пред репортер на вестник „Струма“ новият председател на кюстендилското гълъбовъдно дружество „Руен” Милен Андонов, който заел поста само преди няколко дни, тъй като досегашният председател Сашо Чавдаров се оттеглил по здравословни причини.

Всеки гледа гълъби заради различни неща, но това е любов от пръв поглед, насила гълъбар не се става, разказва Андонов и допълва, че месечно между 20 и 30 лв. му струва храната на пернатите му любимци. Ако се разболее само един гълъб обаче, разходите скачат двойно и тройно.

Гълъбите са един вид наука, трябва да знаеш кога да ги чифтосваш, кога да ги пускаш или пазиш. Не може да се каже кои видове са по-ценни. За всеки собственик неговите гълъби са най-ценни. Аз имам няколко – бели и шарени капести. Те са ми любими, а и са традиционни за кюстендилските гълъбари. Голяма част от гълъбите в моята колекция ги отглеждам от бебета, повечето са излюпени при мен, а когато искаш да разнообразиш видовете – има гълъбари, от които си купуваме, разказва Андонов.

Най-често книгите и интернет са източник на информация за гълъбовъдите, обяснява председателят на любителите на пернатите и допълва, че два-три пъти годишно кюстендилски гълъби ходят на изложби.

Всеки за себе си намира уникалното в гълъбите, споделя Андонов и допълва, че митът гълъби да се ползват като пощенски е само във филмите и по книгите. От няколко години заради птичия грип нито една пощенска компания не превозва гълъби. Заради това се налага при продажба и закупуване на гълъби сами да си ги доставяме.

За мен гълъбът е любов. Моите гълъби имат клетка в двора на къщата ми, но имам приятел във Ваксево – Васко, чиито гълъбарници са с алуминиева дограма. Много красиво и луксозно нещо. Допреди две-три години той гледаше много гълъби, но от известно време отглежда там папагали, обяснява гълъбарят.

До 1989 година по гълъбите нямаше болести, аз от много години гледам гълъби, до 1989 година моите гълъби не са боледували, имаше само т.нар. „въртоглава” и шарко-дифтерит. За „въртоглава” нямаше лечение и болните животни умираха, но всичко друго се лекуваше с хапчета. Сега им даваме хапчета и специални храни, с които ги лекуваме, но задължително трябва да ходят на лекар ветеринар като хората.

Сега Андонов и колегите му от Кюстендил подготвят изложба с няколко изненади, сред които и уникални видове гълъби, както и други пернати екзотични птици.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *