Петрички топ ортопед лишен от право да приактукува заради смърт на пациент

Д-р Христо Мазнейков от Петрич е бил изгонен от професията за една година след решение на съда, съобщава „Телеграф”. Тежкото наказание е за известния софийски ортопед Христо Мазнейков. Той е осъден за причиняване на смърт по непредпазливост по дело, което се точи вече 10 години. Присъдата е от 2015 година, когато Софийският градски съд е постановил „лишаване от правото да упражнява лекарска професия”. 

Делото е заведено от родителите на починал 18-годишен младеж през 2006 г. След операция при д-р Мазнейков той се почувствал зле и изпитвал силни болки. Ден по-късно започнал да повръща, а два дни след извършената интервенция ръцете и пръстите му посинели. Състоянието му продължило да се влошава и на третия ден пациентът бил приет в „Пирогов”.

Там констатирали, че младежът е в състояние на сепсис и ендотоксичен шок с напредваща инфекция нагоре по левия крайник. Това наложило той отново да бъде вкаран в операционната и лекарите успели да овладеят разпространението на инфекцията. Въпреки това състоянието на пациента останало тежко и вечерта той починал в болничното легло.

По-късно прокуратурата обвинява д-р Мазнейков в убийството по професионална непредпазливост. От мотивите към присъдата става ясно, че той е обвиняем с друг свой колега с инициали А. А. М., но двамата са съдени поотделно. Общото според мотивите на съда е, че „поради немарливо изпълнение след ортопедично оперативно лечение са нарушили правилата за добрата медицинска практика”.

Д-р Мазнейков вече обжалва присъдата си пред Софийския апелативен съд. „При мен засега няма нищо, тъй като има обжалване. Това е много болезнено за нас, лекарите. От години се води това дело, сега обжалваме, съдим се. Всичко това е много ллично и обидно. Предстоят още дълги битки. Ако трябва, ще стигнем и до съда в Страсбург”, заяви Мазнейков. Докато текат обжалвания, той може законно да практикува професията си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *