Топ теми

Чудо! Вълшебно езеро дари семейство с близнаци

Събираното капка по капка и век по век Езеро на желанията в пещерата Леденика привлича към себе си всички посетители, разказват екскурзоводите. Всеки, който дойде пита как да стигне до него и защо се смята, че то е вълшебно, макар да е дълбоко само 50 см. Естествено е, за разлика от всички останали в страната, и от векове е такова, както го е създала природата. Никой не знае кога хората са решили, че водите му сбъдват желания, пише „Конкурент“.

Доказателство за това е каменна икона на Свети Георги, която не се знае нито кога е сложена в езерото, нито кой и защо я е оставил там. А каменната чаша в края на един от тунелите всеки ден събира тайните на хората, за да ги сбъдва, но и да ги пази. Белег от тях са десетките монети на дъното. Някой е оставил дори украшението си – гривна, която полутайнствено бляска под кристално чистата вода. Тя всеки ден се стича по сталактоните така, както е ставало от незапомнени времена.

Има обаче една уникална история, която разказва екскурзоводът Момчил Янков. Неотдавна на посещение дошъл мъж, който водел със себе си две деца. Той помолил да го заведат до Езерото на желанията, за да го покаже на близнаците. Човекът обяснил, че иска те да видят мястото, на което ги измолил, защото именно те били чудото, което му се случило след като доверил на вълшебната вода най-съкровената си мечта – да има деца.

Приказното място посещават и болни хора, за да помолят за избавление и изцеление. Смята се, че водите на езерото носят сила в себе си, защото всъщност това са сълзите на планината. Тя сама е осигурила достъп до тях с издълбано в скалата място, на което точно може да стъпи един човешки крак, а чашата на езерото има малка ниша точно колкото за китката на една човешка ръка, която да докосне водата и да остави в нея монета. Дали иконата, дали монетата, дали силата на водата и планината сбъдват човешките желания, това едва ли някой може да каже. Факт е обаче, че езерото остава най-посещаваното място. Хората понякога идват от чисто любопитство и вярват или не, потапят ръка във водите с поне една добра надежда. Така дори скептиците трудно могат категорично да отрекат чудото. Затова макар и да не си пожелават нещо конкретно, поне в мисълта си искат за себе си и за близките си здраве и щастие.

От кога е известна на хората пещерата Леденика – това трудно може да определи някой. Знае се, че по време на османското иго тя била използвана като огромна хладилна камера и овчарите там пазели мляко и сирене. Местните хора разказват, че в дълбините й дори е съхранявано бубено семе тогава, когато бубарството е било един от основните поминъци във врачанско. Било е изключително практично още в онези времена, в които нашите предци не са разполагали с термометър и влагомер. Сега вече се знае, че температурата остава в тесния диапазон между -7 и +15 градуса в преддверието и около 8 постоянни във вътрешността, каквото и да е времето навън, а влажността на въздуха неизменно е 92%. 

Човешкото въображение е дало на галериите и карстовите форми интересни имена. Преддверието например започва от входа на пещерата и води към нисък проход, наречен Плъзнята, защото човек може да мине оттам само наведен. Следва кухина, известна като Малката зала, а през проход с име Комата се стига и до голямата. Не само според обикновените хора, а и според специалистите, акустиката в двете основни помещения е буквално божествена. Затова и Голямата зала е наречена още Концертна и в нея в Деня на Враца свири врачанската симфониета, а усещането от музиката там наистина е уникално и не подлежи на описване с думи. С това обаче не се изчерпва въображението на хората, свързано с пещерата. 

Има карстови форми, които носят показателните имена Главата на великана, къщичката на Баба Яга, самият Дядо Коледа, че дори Сокола, Крокодила и други. Според екскурзоводите хората продължават да дават своите имена на различните образувания и днес според собственото си виждане и въображение. Затова има още коридор с името Завеските и форми наречени Свекървин език, Жената на великана, Къпеща се двойка, Слонът и др. Най-високата точка на самата пещера пък се нарича Седмото небе. Иначе според фактологията пещера Леденика е образувана в продължение на хилядолетия. Дълга е 320 метра и има 10 зали. Известна е със своите сталактити, сталагмити и сталактони. Най-известна е масивната ледена колона с внушителен диаметър близо 21 метра, която посреща и изпраща всички посетители.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *