Ето какво става, когато не си доспивате

Недоспиването е нездравословно само по себе си, но оказва влияние и на други наши навици. Наскоро учени доказаха, че химична реакция в мозъка кара хората, които не си набавят необходимата доза сън, да ядат повече, при това най-вече нездравословни храни.

Интересен факт е, че този ефект е същият точно като у хората, които огладняват, след като са пушили марихуана.

Ето и научното обяснение:

При недоспиване производството на алкалоида ендоканабиноид в мозъка се увеличава и в резултат нараства удоволствието от консумацията на бонбони и други вкусни, но нездравословни храни.

Недоспиването освен това може да повлияе и върху вземането на решения и контрола на импулсивното поведение.

Това навежда на мисълта, че хората, които не си доспиват, са с намалена способност да устоят на изкушението да консумират нездравословни храни.

Авторите на изследването припомнят, че около една трета от американците не си доспиват, а три четвърти са с наднормено тегло.

Подтикът към преяждане е нещо сложно, а недоспиването може да играе по-голяма роля, отколкото се смяташе досега, отбелязаха учените.

„Недоспиването потиска когнитивните способности и човек е по-предразположен към преяждане – заявява Ерик Ханлън от университета. – Ако имаш до себе си „Сникърс“ и си се наспал, можеш да контролираш естествената си реакция. Ако обаче си недоспал, желанието да ядеш някои храни става по-силно, а способността да устоиш на изкушението да ги консумираш намалява.“

Изследването обхванало 14 здрави мъже и жени. Участниците трябвало да спят два пъти в лабораторна среда, като всяко от посещенията им включвало 4 нощи. Едното било свързано с нормален 8,5-часов сън, а другото – с ограничен 4,5-часов сън.

Били изследвани гладът, апетитът и консумацията на храна по време на двата 4-дневни периода. Всеки ден на участниците били давани сходни ястия три пъти дневно.

Когато не си доспивали, участниците заявявали, че се по-гладни и имали по-силно желание да ядат в следобедните часове.

Същите участници изяждали два пъти повече снаксове, ако имат неограничен достъп до тях.

Учените открили по-високи нива на ендоканабиноида 2-арахидоноилглицерол у участниците, които не си доспивали. Пикът бил в средата на следобеда, когато те били най-гладни.

„Посланието е, че недоспиването е свързано с много вреди – отбеляза Ханлън. – Важно е да си дадем сметка, че достатъчният сън е важен за доброто здраве.“/Вести

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *