Топ теми

Животновъдите в Пиринско на ръба на оцеляването

Български животновъди са на ръба на оцеляването. Занимаващите се с отглеждане на животни от Благоевградско са недоволни от отношението на държавата към труда им.

Липсата на пазар за продукцията им и неправилното разпределяне на земите за паша, са само част от проблемите.

Христо е млад и образован, избрал е да отглежда животни в Разлог.

Всяка година той се изправя пред проблема за осигуряване на храна за стадото. Попълва документи за пасища, но често ливадите отиват при хора, които дори нямат животни.

„Пишат доста пашатни ливади, без да имат животни, без да се оправдават, а ние, които се борим и искаме да има пасища за нашите животни, е много кофти”, споделя Христо Андреев пред БиТиВи.

Надеждите на младия животновъд са в промяната на закона, влязла в сила миналия месец.

„Трябва да има ред, дисциплина, а не може да се пише пасбища, да се произвежда зърно, да се продава някъде, където не се знае, а ние тук, които се борим за нещо, което се произвежда за България, се мъчим и нищо не става”, възмущава се Христо.

Животновъд от Разлог
 

Областният обществен съвет на животновъдите обаче не вярва, че новите, по-строги правила ще бъдат спазени.

„Имаме проблеми, искаме да ги решаваме и всъщност потискаме животновъдите да не правят стачките, да го направим по мирен начин, но ако нещата не тръгнат по мирен начин, няма как да остане така. Виждате какво става на границата, и гръцките фермери стачкуват, имат проблеми, докато не се решат, няма, и ние ще го направим същото, защо не?”, каза Велин Мицев, председател на Областен обществен съвет на животновъдите.

Фермерите се оплакват и от липса на пазар. Вместо български животни и млечни продукти, често се предлагат вносни, по- евтини. Въпреки това обаче стадото на Христо продължава да расте.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *