Магистрати, бизнесмени и съветници се наредиха в първите 100 за безплатно саниране в Сандански

Държавни служители, общински съветници и служители в Общинска администрация – Сандански се оказаха в първите редици на мераклиите, които искат  да се възползват от субсидии за саниране на жилищата им по Националната програма за енергийна ефективност на еднофамилни жилища за 2016 година. Имената на кандидатите все още не се огласяват, но съветници посочиха, че сред тях фигурират граждани на общината, които са в добро и дори в завидно финансово положение.

Споменават се членът на ВСС Елка Атанасова, зам. кметът Зорица Органджиева, общинският съветник Николай Шаламандов, бившият общински съветник и настоящ секретар на ПП ГЕРБ Петър Додушев и др. По-късно се разбра, че зам. кметът З. Органджиева и съветникът Н. Шаламандов са оттеглили заявленията си.

Списъкът с желаещи е около 100 души, но още на никого не е одобрена молбата, това предстои. Община Сандански приключи с кампанията по подаване на документи на 21 януари.

Заради наплива на хора с финансови възможности към програмата на последното заседание на ОбС съветникът д-р Димитър Станоев отправи апел към Общинска администрация програмата да бъде отворена и приоритетна за социално слаби семейства. Той предложи за улеснение да бъдат проучени и установени социално слабите семейства със съдействие на дирекция „Социално подпомагане” по техните списъци. Д-р Станоев призова колегите си съветници да не кандидатстват, както и служители в Общинска администрация, за да не се създаде обществено недоволство и да се компрометира програмата.

Както вестник „Струма” писа, община Сандански получава безвъзмездно 9 560 000 лева, като 50 процента от тази сума е за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, останалата е за сгради общинска и държавна собственост. Община Сандански на 21 януари със съобщение уведоми, че поради изчерпване на финансовия ресурс приемът на заявления за създаване на сдружения на собственици е прекратен, в случай на осигуряване на допълнителен финансов ресурс приемът ще бъде възобновен.

От Общинска администрация на този етап отказват да коментират списъка с кандидатите за финансово подпомагане, но увериха, че  той ще бъде публично оповестен чак като го одобрят.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *