МИСТЕРИЯ! Божият лик се появи в църквата на Преподобна Стойна в деня, когато обявиха на публична продан цеха за бутилиране на вода в Катунци с нейното име

Производствената база на минерална вода „Преподобна Стойна“ в санданското с. Катунци вчера бе пусната на публична продан срещу начална цена от 209 030.25 лева. В оценката са включени два терена с обща големина от 6290 кв. м, едноетажна масивна сграда с разгъната площ от 1200 кв. м, използвана като цех за бутилиране на минерална вода и безалкохолни напитки, и втори цех с площ от 3200 кв. м.

Всичко това е било ипотекирано от собственика на базата – фирма „Мериам-90“ АД, през 2009 г., а през ноември миналата година дългът по ипотеката с цедент Общинска банка с договор за прехвърляне на вземането е насочен към частен цесионер, в чиято полза ще е предстоящата продажба.

С това се слага логичният финал на дейността на фирма „Мериам-90” АД в Пиринско, която започна през 2002 г. Крахът бе предизвестен от решението на Министерския съвет миналата година да прекрати едностранно 20-годишния концесионен договор с дружеството за бутилиране на минерална вода край Сандански, черпейки вода от находище „Катунци”, което е изключителна държавна собственост.

Причина за прекратяването на договора бе неизпълнение от страна на концесионера на основните финансови задължения – неплащани концесионни вноски от 2011 г. Според условията на договора от 2011 г. до края на концесията през 2022 г. фирмата е трябвало да плаща по 67 205 долара. 

Миналата година държавата запечата находището на минерална вода и работещите там 14 души от селото останаха безработни. Областният управител Бисер Михайлов издаде заповед за отнемане в полза на държавата на извора, дружеството обжалва заповедта пред Административен съд – Благоевград, но магистратите отхвърлиха искането му да си възстановят собствеността върху водата.

Финансовите проблеми на „Мериам-90“ лъснаха още през 2014 г., когато фирмата бе осъдена да плати над 500 000 лв. на софийската фирма „Бета фест“ ООД, която доставила в Катунци специализирана машина за бутилиране на водата. От общо 507 840 лв. фирмата обаче платила само 60 656 лв.
Освен заради бизнеса с минерална вода, който става все по-модерен в световен мащаб, фирмата е любопитна и с участието в нея на Радослав Кацаров – дясната ръка на лидера на Съюза на свободните демократи Стефан Софиянски и от 3 г. председател на УС на партията. В „Мериам-90“ Радослав Кацаров е съдружник с Теодор Цветков, а самата фирма е с капитал 500 000 лв.

Припомняме, че минералната вода, бутилирана в Катунци, носеше името на живялата по тези места Преподобна Стойна. Нейната църква се намира в с. Златолист, а в двора на храма почиват и тленните й останки.

Без да е свързано по какъвто и да е начин с фалита на начинанието на „Мериам-90“, вчера в социалните мрежи се появи снимка на зеленикаво сияние в църквата на Преподобна Стойна – „Свети Георги“. Свидетели на чудото, успели да го заснемат, твърдят, че това бил ликът на Исус Христос. Сиянието било забелязано на Голяма Задушница в събота от богомолци. Според вярванията то се появява в храма по това време на годината, а ако на човек му се стори, че се и движи, това означава, че той е пречистил душата си с посещението в храма на лечителката Пр. Стойна.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *