Внимание, бебешка пудра причинява рак

Ако надникнем в която и да е бебешка аптечка, шансовете да намерим талк на прах е 100%. За съжаление, този привидно безвреден продукт може да крие невидима заплаха.

Ройтерс съобщи, че на 22 февруари т.г. съдебните заседатели в Сейнт Луис, Мисури, осъдиха световния лидер в бебешката козметика Johnson & Johnson на $ 72 милиона обезщетение за „измама, небрежност и конспирация“ след смъртта на Жаклин Фокс, чиито рак на яйчниците може да е свързан с редовното  използване на талк – базиран продукт на компанията.

Според Ройтерс, Фокс на Бирмингам, Алабама, е ползвала бебешка пудра и душ гел повече от 35 години, преди да бъде диагностицирана с рак през 2013 г. Синът й бил конституиран като ищец по делото след смъртта на майка си през октомври 2015 г. Журито отсъди в полза на Фокс 10 $ милиона като обезщетение, което се дължи на й $ 62 милиона наказателни щети за фирмата в полза на държавата.

Срещу компанията производител има заведени поведе от 700 дела, повечето от тях в Сейнт Луис и в Ню Джърси, където Джонсън & Джонсън имат седалище. В болшинството от случаите исковете са заведени заради рак на яйчниците. Оказва се, че проучвания, публикувани още през 1980-те, предупреждават, че продуктите на компанията имат своите странични ефекти и потенциални рискове.

Председателят на съдебното жури, Криста Смит, разказва, че вътрешните документи на Johnson & Johnson значително са повлияли решението срещу компанията. „Беше ясно, че са крили нещо“, коментира Смит. „Всичко, което е трябвало да направят, е, да поставят предупреждение върху етикетите на продуктите си“, допълва тя.

Карол Гудриш, говорител на Johnson & Johnson, коментира Ройтерс: „Ние сме отговорна компания, със съзнание по отношение безопасността на клиентите си. Разочаровани сме от изхода на делото. Съчувстваме на семейството на ищеца, но твърдо вярваме в безопасността на козметичните си продукти. Тя се потвърждава от десетилетия на научни доказателства”, коментира още тя.

Компанията, отбелязват медиите, най-вероятно ще обжалва присъдата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *