Роднини на изядената от кучета баба Верка искат 75 000 лв. кръвнина

Роднините на изядената от кучета баба Верка от Симитли искат кръвнина за около 75 000 лв. Всеки един от наследниците – вдовецът Христо Карадаков, синът и дъщерята, предявиха отделен граждански иск, приближаващ се до максималния от 25 000 лв. за Районен съд – Благоевград, където се гледа наказателното дело срещу стопаните на кучетата. На подсъдимата скамейка са двама братя – 73-годишният Стойне Цонев и 69-годишният Христо Цонев, които са обвинени, че не са упражнили достатъчно грижи и контрол над овчарските кучета, които са нахапали до смърт Верка Карадакова, престъпление по чл. 325 В от Наказателния кодекс.

75-годишната жена бе нападната на 1 ноември 2012 г. в местността Ридо на махала Карадаците от кучета, които започнали да я хапят по тялото и главата, в резултат на което издъхнала в адски мъки. Тя била открита случайно от ловджия от Симитли, който по същото време издирвал своите две гончета, които му избягали. По джипа му обаче се нахвърлили безстопанствени кучета и тогава той забелязал труп на човек.

„Първоначално помислих, че е някакво животно, но след това видях, че е човек. Не слязох от джипа, защото двете кучета бяха много настървени. Едното беше бяло и голямо, по устата му имаше кръв, другото беше по-малко, шарено. Обърнах джипа и тръгнах към полицията в Симитли. Казах им какво съм видял и се върнах с полицаите да им покажа мястото”. Това обясни вчера ловджията Румен Милчев, който бе разпитан като свидетел на делото.

За това, че са намерили изядена жена, разказаха и двамата полицаи, които са отишли на място с него. По пътя срещнали Христо Карадаков, който се качил в колата им. „Гледката беше потресаваща, намерихме изядена жена. Оказа се, че това е жената на човека, който дойде с нас. Той я разпозна и каза: „Това е моята баба”. По муцуната на едрото бяло куче имаше кръв. Разгонихме кучетата и останахме на място, докато дойде дежурната оперативно-следствена група”, разказа полицай Владимир Поповски.

В хода на разследването се установило, че кучетата убийци, две мъжки и едно женско, са именно на двамата братя. Това е доказано чрез експертиза, която е установила, че са яли човешко месо. Впоследствие псетата са убити.

Версията на двамата братя е, че това не са техните кучета. Стойне Цонев твърди, че когато станала белята, той бил с козите много по-далече от мястото на инцидента. „Съжалявам много за трагедията и починалата жена, която познавах. Срещал съм я, тя също гледаше животни. Аз имам колиба и кошара, която е на 3 км от мястото, където беше тя, през един баир. Лъжа е, че моите кучета са я разкъсали, те бяха много кротки. Тогава имаше ловджии и един от тях – Румен, няколко пъти идва при мен да ме пита дали не съм виждал неговите кучета, които се бяха изгубили. Търси ги няколко седмици. Накрая мен ме арестуваха и тогава казах на полицаите, че ако са били моите кучета, да ми дадат пистолет, за да ги застрелям. След това ги убиха. Хиляди пъти казвам и се кръстя, че не са били моите кучета“, закле се дядо Стойне.

За изясняване на фактическите обстоятелства и пълната истина прокурор Готова поиска да чуе свидетелските показания на зам. кмета на Симитли Юли Мишев и младши полицейски инспектор Емил Димитров, които са били на място след трагедията, както и двамата ветеринарни лекари. Съдия Мирослава Йорданова допусна до разпит и двете сестри на подсъдимите братя по искане на защитата.

„Жестока трагедия. Искаме справедливост и виновните да получат възмездие”, каза дъщерята на убитата баба Верка. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *