Съдът на Европа: Гръцките фермери да върнат 425 млн. евро

Европейският съд потвърди, че Гърция трябва да върне 425 млн. евро, които са били отпуснати като помощи за фермерите в страната, пише гръцкият вестник „Катимерини”. Те са били предоставени през 2009 г. заради засегнати от лоши метеорологични условия култури.

Съдът напомни, че фермерите са получили средствата през държавната Застрахователна организация за гръцкото селско стопанство (ЗОГСС). Разходите са покрити чрез банкови заеми на организацията, гарант по които е държавата, вместо да се поемат чрез приходи от застраховане.

Тъй като Гърция е платила помощите от държавния бюджет, средствата се приемат за „държавна помощ” и следователно са в нарушение с „правилата за вътрешния пазар”.

„Република Гърция трябва да вземе всички мерки, за да върне несъвместимата помощ, предоставена незаконно от получателите ?”, гласи решението на Европейския съд.

Тази година блокадата на гръцките фермери по гръцко-българската граница ни обрече на глад стотици семейства от Родопите. Затварянето на пътя остави без работа всички, които разчитат на южната ни съседка, за да осигурят прехраната си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *