Гоцеделчевски бизнесмен осъден за източване на 41 000 лв. чрез фирма на психичноболен

Управител на гоцеделчевска строителна фирма бе осъден за източване на ДДС чрез използване на фалшиви фактури от фирма-фантом, собственост на психичноболен. 35-годишният Илиян Романски е уличен, че в качеството си на управител и представител на фирма „ Ес енд Ай къмпани“ ООД, която участвала в строителството на хотели в Банско, неправомерно си е приспаднал данъчен кредит от 41 000 лв., като използвал документи с невярно съдържание при подаване на данъчни декларация пред НАП.

ДДС схемата Илиян завъртял преди 9 години, когато бил 26-годишен. Пред данъчната администрация за периода 13 март 2007 г. до 13 юли 2007 г. представил дневници за покупки, в които потвърдил фалшиви фактури, издадени от куха фирма-фантом от Ботевград, чийто управител се оказал психичноболен мъж. По този начин бил приспаднат ДДС в размер на 41 000 лв. и е избегнато плащането на данъци.

Данъчното престъпление било разкрито на много по-късен етап, през който гоцеделчевският бизнесмен вече бил в чужбина. По искане на прокуратурата е обявен за издирване и е издадена европейска заповед за арест, но до изпълнение не се стигнало, тъй като той се върнал доброволно от Испания. Прокурор Весела Стоилова внесе обвинителен акт срещу него и въпреки че на досъдебната фаза той не се е признал за виновен, в съдебна зала се стигна до обрат. Още на първото заседание Романски поиска делото да се разгледа при съкратеното съдебно следствие, като пое отговорност за стореното. Окръжният съдия Татяна Андонова му наложи 10-месечна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок.

Това обаче не е краят, защото, прилагайки новата поправка в Закона за нарушенията и наказанията, който е в сила от ноември миналата година, прокурор Весела Стоилова внесе предложение в съда фирмата, облагодетелствала се от престъпление, да бъде глобена. Административната санкция се определя от съда, като може да достигне до 1 милион, но не по-малко от равностойността на облагата, гласи законът.

На практика след влизане в сила на законовата възможност прокуратурата да предлага административни наказания по ЗАНН на фирми, придобили облаги от престъпна дейност, това е първото дело, което предстои да се разгледа в Окръжен съд – Благоевград. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *