Топ теми

Извънредно! И Македония затвори границата си за бежанците

Вече повече от 50 часа нито един бежанец не е преминал през южната граница на Македония. Това гласи официалната информация от местните власти. Това на практика означава, че т.нар. „Балкански маршрут“ за мигранти е напълно затворен, след като и Словения от тази нощ възстанови напълно прилагането на Шенгенските правила за преминаване на нейните граници. Вчера сръбското вътрешно министерство предупреди, че Сърбия ще прилага същите мерки по границите си с Република Македония и България. Македонският външен министър Никола Попоски предупреди, че властите в Скопие ще съгласуват всички свои мерки, които ще прилагат по южната и северната си граници с ЕС. Само за изминалата година от Гърция в Македония пристигнаха над 750 000 мигранти, съобщава БГНЕС.

От началото на тази година до затварянето на македонскота граница в страната пристигнаха близо 90 000 души. Хърватският вътрешен министър Влахо Орепич съобщи, че от тази нощ страната е въвела също по-строг контрол по границите си, независимо от факта, че Хърватия не е член на Шенгенското пространство. От тази нощ Словения напълно прилага Шенгенското споразумение по нейните граници с Хърватия, предаде държавната агенция СТА и уточни, че това решение се прилага съгласно договора за затваряне на балкански маршрут за мигранти, който бе постигнат по време на срещата на върха ЕС-Турция в понеделник в Брюксел.

Полицията разрешава влизането на словенска територия само за гражданите, които притежават валидни пътни документи, за лицата, които искат да подадат молби за получаване на международна защита и за отделни лица, които се нуждаят от хуманитарна помощ. След края на срещата в Брюксел словенският премиер Миро Церар подчерта, че вече не съществува балканският маршрут и властите в Любляна ще допускат на своя земя само лицата с необходимите документи за влизане в Шенгенското пространство. „Срещата изпрати много ясно послание към всички трафиканти на бежанци и нелегални мигранти – балканският маршрут е закрит“, каза още Церар.

Хърватия вчера информира официално сръбското вътрешно министерство, че Словения въвежда нов режим за преминаване в Шенгенското пространство и няма да бъдат допускани мигранти без валидни визи и паспорти. Република Македония на практика затвори южната си граница в понеделник сутринта и от тогава не се допускат мигранти на нейна територия. Временният лагер в Гевгелия е напълно празен, а последните мигранти отпътуваха на 7-ми март с влак към сръбската граница. От другата страна на границата, на гръцка територия в Идомени, в момента се намират между 13 000 и 15 000 мигранти. Всички те са транспортирани организирано от гръцките власти до македонската граница.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *