Днес е национален ден на кюфтето

Знаете ли, че 75 % от хората, които обичат месо, предпочитат кюфтенцата пред пържолите? Всъщност най-ранните записки за кюфтето произлизат от древен Рим. Те еволюирали в семейната кухня на Италия, а първата американска рецепта е от 1889 година. Подобно на картофената салата и барбекюто, те имат най-много вариации, според държавата в която се предлагат. По повод националния ден на кюфтето, foodpanda, подбра десет любопитни факти.

1. Кюфтетата се използват в различни вариации на ястия, от самостоятелна храна, до сандвичи и супи. 
2. В Испания те се предлагат в зеленчуков бульон, подправен с люта чушка и кимион. 
3. В Азия може да хапнете кюфте, потопено в сос от кисело мляко и нар
4. По дефиниция, кюфтето съдържа кайма- говеждо, свинско, пилешко, пуешко както и хомогенизиращо вещество- галета и яйца. 
5. Има над 20000 вариации на кюфтета, като в това число влизат и изцяло зеленчуковите, като картофени или спаначени. 
6. Майстор готвачите смесват каймата с накиснат стар хляб в мляко. 
7. Според други майстори, не каймата, а подправките са тайната на перфектното кюфте.
8. В Италия, в класическото кюфте се добавят пармезан и прошуто. 
9. В Близкия Изток, те се подправят с канела, кимион, индийско орехче и кориандър.
10. Шведските кюфтенца са богати на аромат на лук, бахар и щипка карамфил като обикновено се правят със смес от свинско и говеждо месо и се сервират в бял или кафяв сос от сметана, често щедро поръсени с пресен копър.

loading...



Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *