Депутатите решиха: Ще има задължително гласуване

Въвежда се задължителното гласуване, решиха депутатите, като приеха на първо четене промени в Изборния кодекс, внесени от Патриотичния фронт. С тях се предвиждат санкции – лишаване от социални помощи за срок от 3 месеца или глоба от 50 лв. за тези, които не упражнят правото си на глас. Те бяха приети със 121 гласа „за”. 27 бяха „против”, а 21 се въздържаха.

Това е откровено противоконституционен текст, ще сезираме КС, скочи Четин Казак от ДПС. Повторното гласуване на пленарната зала обаче само потвърди гласуването.
Парламентът прие на първо четене 10 от внесени 14 законопроекта за промени в Изборния кодекс.

Отхвърлен бе обаче проектът на „Атака”, който също предвижда задължително гласуване, но въвежда и образователен ценз – да гласуват само завършилите средно образование.
Не трябва ли първо да променим конституцията, в която е записано, че гласуването е право, а не задължение, попита независимият Велизар Енчев. Той обяви, че между двете четения ще предложи въвеждането на сръбския вариант на избори – ако не са гласували 50%+1 от избирателите, изборите да не се признават за валидни, съобщава 24 часа.

Беше добре да сме чули мнението с референдума, но този въпрос отпадна, каза Петър Славов от РБ. Според него не е редно да се налагат санкции, докато не са създадени възможности за гласуване във всяка точка на света. На първо време да се създадат стимули, а не да се налагат санкции за задължително гласуване, предложи Славов.
Задължителното гласуване е глупост, хората не са овце, за да ги карате с гегата да гласуват, скочи независимият Георги Кадиев. Съседна Гърция е със задължително гласуване, а на последните избори 52% гласували, даде пример той.

От 28 страни в ЕС само в 4 гласуването е задължително – Белгия, Люксембург, Гърция и Кипър, но там има история повече от 100 години, за които са си изградили навици за задължителен вот, възпротиви се и Илия Илиев от ДПС.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *