80 000 лв. харчи община Петрич за компютри на чиновници и съветници, 1480 000 лв. заделени за заплати на служителите

80 000 лева ще похарчи местната власт в Петрич за нови компютри за Общинската администрация и ОбС. От разбивка в бюджета за тази година е видно, че в поименния списък за капиталовите разходи е записано: придобиване на компютърни системи за Общинска администрация – 50 000 лева, и придобиване на компютърни системи за общинския съвет – 30 000 лева. Не се споменава колко компютри, лаптопи или таблети ще бъдат закупени, упоменати са само сумите.

Възможно е част от тези пари да са за въвеждането на електронното гласуване в местния парламент. В графата е записано „придобиване на компютри”, така че времето ще покаже с какви компютърни екстри ще се снабди местната власт.

За въвеждане на „синя зона” в Петрич са заложени 40 000 лева. За изграждане на дом на покойника – 191 156 лева. За улично осветление и пътна сигнализация от село Кърналово до зеленчуковата борса са заложени 20 000 лева. За изграждане на канализационни клонове на улици в село Първомай предвидените пари са 95 000 лева. За благоустрояването на гробищния парк в Петрич и обособяването на паркинг – 85 000 лева. За укрепване на мостовото съоръжение между селата Самуилово и Камена – 128 900 лева. За ремонт на улица „Места” в Петрич е записано 95 000 лева, 20 000 лева са за ремонта на улица „Мануш Георгиев”.

За 164-те служители в администрацията са предвидени 1480 000 лв. за заплати. Има и графа „други възнаграждения и плащания” в размер на 253 855 лева, дофинансирана от държавни дейности. Помощите по решение на Общинския съвет са 70 000 лева.

В дома в село Първомай работят 25 човека, заплатите за годината са им на обща стойност 210 000 лева. Колко са реално там децата, не е записано. Любопитното е, че за първа година липсва културен и спортен календар. В предишни години всеки от спортните клубове знаеше колко ще получи. Сега не е ясно. Щяло да се приема нова наредба за спорта. Липсва и културният календар, не се знае как ще се провеждат фестивалите и конкурсите.

През последните дни има напрежение сред спортните и културните деятели поради неяснота за бъдещата им дейност. Не знаят ще им се отпускат ли пари, или не, и на какъв принцип.

На заседанието на местния парламент, на което бе приета рамката на бюджета, бившият кмет, сега общински съветник, Вельо Илиев попита настоящия кмет Димитър Бръчков защо липсват културен, както и спортен календар, но не получи конкретен отговор.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *