Топ теми

5 полезни трика, които ще направят компютъра ви по-бърз

Има начини да върнете вашия софтуер и хардуер във форма след като системата е започнала да работи по-бавно. Помислете над този въпрос ако ви се налага да поглеждате нервно часовника докато очаквате компютъра ви да се зареди или изпълни ваша команда. Съветите на Make Use Of ще са ви от полза за да разберете кои 5 навика са ви нужни за да имате по-бърз компютър.

1. Пазете временните файлове временно
Може да изтриете временните кеш файлове в Windows като използвате Disk Cleanup. За целта отидете в Start и изпишете „Disk Cleanup“. Този инструмент ще анализира съхраняваната информация на вашия системен диск и ще ви подкани да изтриете някои файлове. Кликнете върху секцията „Temporary Internet Files“ и инструментът ще изтрие временните файлове автоматично. Разбира се, може да направите това и ръчно. Ако изтривате временните файлове от компютъра си веднъж месечно, ще подобрите значително работата на машината си.

2. Фрагментиране на диска
С течение на времето, файловете на вашия хард диск се фрагментират и компютърът ви се забавя, защото трябва да проверява на няколко места на вашето устройство за тези файлове. За да работи вашият компютър по-ефективно, добре е да използвате вградения инструмент в Windows за дефрагментация на хард диска.
Windows 10 (подобно на Windows 8 и Windows 7) автоматично дефрагментира файловете по график (по подразбиране това става веднъж седмично). Въпреки това, ако забележите, че файловете се зареждат по-бавно или просто искате да проверите как е фрагментиран диска в Windows, може да използвате инструмента Optimize Drive. За да получите достъп до инструмента отидете в Start и изпишете „Disk Defragmenter“.
Прозорецът ще покаже дисковите устройства, намиращи се на вашия компютър и автоматично ще избере главния диск. Изберете вашия твърд диск и натиснете „Analyze“. Имайте предвид, че ако имате SSD, тази опция няма да е налична.
Проверете процента на фрагментираните файлове в резултатите. Няма категорично правило за това колко трябва да е фрагментиран вашия диск, преди да го дефрагментиране, но може да се стараете процента на фрагментация да е винаги под 5%.
Ако искате да дефрагментирате диска, кликнете върху „Optimize“. Най-добре е да се направи това, когато компютърът няма да ви е нужен известно време, за да може Windows да дефрагментира диска ефективно. Когато Windows приключи с дефрагментирането, процента на фрагментиране трябва да е 0% в инструмента Optimize Drive.

3. Коригирайте графичния потребителски интерфейс
Това е най-лесният и най-резултатен метод за ускоряване на вашия компютър. За достъп до тези настройки в Windows 10 отворете File Explorer, кликнете с десния бутон върху This PC и отидете в Properties -> Advanced System Settings -> Advanced Tab -> Performance -> OK.
От трите радио бутона изберете този до Best Performance -> OK. По подразбиране тук е избрана опцията „Best Appearance“, но тя влияе зле на производителността на компютъра ви.

4. Намалете броя на програмите, които се стартират със системата
В Windows 10, кликнете с десния бутон върху Taskbar, изберете „Task Manager“ и изберете таба Startup. Проверете за всяка програма дали е необходимо да се стартира заедно с Windows.

5. Защитете вашия Windows с Windows Defender
Макар че има изобилия от програми на трети страни, които гарантират сигурността на системата ви, Windows Defender е идеалното решение. Windows Defender е предварително инсталиран и работи във фонов режим. Така този инструмент защитава системата ви без дори да осъзнавате това. /digital.bg

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *