Важно за всеки българин! След 2 седмица губиш право на безплатно лечение, ако не си…

Нови правила за определяне на здравните права може да оставят много хора без възможност за безплатно лечение от 1 април, предупредиха от НАП.

В края на 2015 г. бяха приети промени в Закона за здравното осигуряване, които целят да се избегнат опитите за ползване на здравни права без подадени декларации от работодатели и самоосигуряващите се и без платени здравни вноски.

Променя се начинът, по който се определя здравноосигурителният статус за работещите без трудови договори. Това са хората, за които е подадена осигурителна декларация образец 1 с вид осигурен 14 – за работещи без трудови договори. Според новите правила, когато даден човек за конкретен месец получава само възнаграждения без трудов договор, месецът ще се отчита като месец със здравно осигуряване само ако е изпълнено условието сумата на осигурителния доход (от всички декларации образец 1) да е по-голяма от минималната заплата от 420 лв., обясниха от НАП. Например, ако човек получава само хонорари или работи на граждански договор и през първите три месеца на 2016 г. е получавал само по 300 лв., ще се окаже, че от 1 април е загубил правото си на безплатно лечение. Информацията от регистъра на уведомленията за сключени и прекратени трудови договори вече няма да служи като основание за определяне на това дали за даден месец човек е здравноосигурен, посочват от НАП.
От НАП предупреждават, че има опасност от началото на април някои граждани, които до сега са ползвали права на здравноосигурени, без да са подадени осигурителни декларации и да са платени вноски за тях, да се окажат с прекъснати здравни права, пише „Стандарт“.
От НАП съветват хората да проверяват своя здравноосигурителен статус и да внасят дължимите здравни вноски. Повече информация хората могат да получат на  телефона на НАП 0700 18 700.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *