Нашенци, заминали за Португалия с договор за бране на ягоди, оставени без работа и без пари, спят в база на Червения кръст, докато семействата им изпратят билети за връщане

Санданчани и четирима жители на община Струмяни са в безизходица в Португалия, след като офертата за работа бране на ягоди по обява на Бюро по труда не отговаряла на очакванията им, съобщиха техни близки. Гурбетчиите са останали без пари и не могат да се върнат в България.

Сестрата на санданчанина Слави Ангелов – Антоанета Николова, вчера малко след 17.30 ч. се чу по телефона с брат си, който е настанен в служба в Червения кръст в Португалия. Санданчанинът споделил, че договорът, сключен между него и дирекция „Бюро по труда“ в Сандански, е за почасова работа за бране на ягоди.

Групата пътувала 3 дни с автобус, пристигнали във фермата, където трябвало да бъдат настанени, но караваните не отговаряли на елементарните условия. Срещнали се с други българи, които са започнали работа със същия договор и имат същите проблеми.

По договор групата трябвало да замине за Португалия на 28 февруари, но били уведомени по телефона, че заминават на 10 март. Първоначалната уговорка е била всеки от тях да носи у себе си по 100 евро, за да могат да посрещнат нуждите си от първа необходимост, тъй като първата седмица не получават заплата.

Слави тръгнал с 40 евро лични средства, които му стигнали за първите три дни. В момента няма нито цент у себе си и очаква превод от близките си, за да се върне в България. Той е разговарял с българин от Добрич, който споделил с него, че е във фермата от 18 февруари и до момента не е получил нито цент за извършената работа по договора и разполага само с 20 цента в джоба си. Проблемът е, че ягодите не са узрели и групата остава без работа и без пари.

„Част от групата на санданчанина случайно е попаднала на полицейски патрул и органите на реда са им помогнали, насочвайки ги да се обърнат за помощ към Червения кръст”, разказа сестрата на Слави Ангелов.

Вчера кметът Кирил Котев заяви, че близките на заминалия за Португалия санданчанин са потърсили помощ от него, информирали са го за случващото се.

„Обадих се на Външно министерство, чрез секретаря Цветелина Маркова се свързахме с консула в Португалия. Той ни увери, че проблемът на българите е решен и по най-бързия начин те ще бъдат върнати в родината си. Получих уверение, че разходите за връщането им ще се поемат от България”, уточни градоначалникът Котев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *