Д-р Камбитов: Осигуряването на младежка заетост е сред основните приоритети на Община Благоевград

Осигуряването на младежка заетост е един от основните приоритети на Община Благоевград през последните години, заяви по време на среща с ученици и преподаватели от седем различни държави кметът д-р Атанас Камбитов. Той бе домакин на младежи от Германия, Испания, Франция, Италия, Португалия, Турция и Румъния, които гостуват в Благоевград в рамките на международната работна среща по проект „Еразъм + „Сътрудничество, иновации и обмен на добри практики”.

„Работим в посока създаване на условия като инфраструктура, като комуникации, лицензионни режими, така че общината, респективно и градът, да стане привлекателен център за инвеститорите. Това е дългосрочната политика на Общината, целяща да осигури по-висока заетост . Разбира се, работим по проекти, които се реализират чрез финансиране от  ЕС, в момента обаче ние сме фокусирани върху четири мащабни проекта, които ще генерират икономика, които фактически създават заетост в дългосрочна перспектива“, каза д-р Атанас Камбитов, визирайки реализирането на Балкански университетски център, международен интер-експо център, логистичен транспортен център и „Спортен Благоевград“. Той поясни, че в момента в общината се реализират проекти на стойност над 250 млн. лева, които създават необходимите условия за това в Благоевград да бъдат привлечени инвестиции.

На въпрос зададен от гостуващите ученици – как Благоевград стимулира младите хора да останат и да се реализират в общината кметът на Благоевград д-р Камбитов увери, че усилията на администрацията са насочени именно в тази посока. Той изрази надежда, че с реализацията на стратегически проекти много млади хора ще изберат работят и живеят в Благоевград. „Когато реализираме проектите за изграждане на Експо център, транспортен терминал и развием „Спортен Благоевград“ движението Благоевград – София ще бъде обърнато в обратната посока“, каза д-р Атанас Камбитов.

По време на срещата д-р Камбитов поздрави участниците в срещата за стремежа към усвояване на умения и обмен на добри практики. Той изрази надежда, че учениците от различни държави ще вземат най-доброто от наученото и ще го приложат на практика.

Той призова младежите в срещата да не се плашат от трудностите по пътя на успеха и винаги да продължават напред, цитирайки думи на Стив Джобс „Убеден съм, че половината от това, което разграничава успешните от неуспешните предприемачи, е постоянството“. Участниците в срещата проявиха интерес и към ключа на успешното управление на Благоевград през последните години. „Делата на кмета се оценяват от гражданите. Когато хората те приемат и подкрепят това, което правиш, те ти дават кредит на доверие да продължиш да работиш в същата посока. Изборите са часът на истината“, каза кметът на Благоевград д-р Камбитов. В допълнение на това, директорът на ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград Ася Бояджиева, което учебно заведение е сред инициаторите на работната среща, бе категорична, че д-р Камбитов работи за Благоевград вече втори мандат, благодарение на поетите и изпълнени ангажименти в полза на областния център. „Хората в едно демократично общество виждат и оценяват по делата, а изборът на д-р Камбитов за втори мандат беше безапелационен“, категорична беше Ася Бояджиева.

Основната цел на проекта, в рамките на който Благоевград е домакин на учители и ученици от седем държави, е да се изградят у участниците трайни преносими умения, които да им помогнат както в ежедневието, така и да се справят с постоянните предизвикателства на пазара на труда. Проектните дейности имат за цел да докажат важността на тези умения и необходимостта развитието им да бъде задължителен елемент от образователния процес. Те предвиждат изработването на дидактически и педагогически инструменти, учебни програми и отворени онлайн платформи и ресурси за обучение.

Проектът е носител на нова перспектива относно необходимостта от въвеждане на промени в учебната програма и в моделите на обучение, използвани в съвременните европейски средни училища.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *