На заседание в Ню Йорк настоятелството на благоевградския вуз реши: АУБ вдига с $470 таксите наесен, обучението на година става $11 700

От следващата учебна година таксата за обучение в АУБ ще се увеличи с $400 и ще достигне до $11 700 годишно, това реши на последното си заседание в Ню Йорк настоятелството на Американския университет в Благоевград. Таксите ще влязат в сила през есенния семестър на 2016/2017 г. Тъй като в университета на практика няма студент без стипендия или възможност да работи в някой от офисите, реалните цени, които родителите му ще плащат, са около 5500 долара, но все пак ще са с $400 повече, отколкото досега.

Студентите, които живеят в първите 2 студентски общежития – Скаптопара I и II, ще плащат с $20 повече и разходът им за спане ще достигне $1410 на година. Настанените в третото общежитие Скаптопара III ще се бръкнат с $40 повече, тъй като това се смята за най-луксозното общежитие в студентското градче, защото стаите са за по двама души. След поскъпването спането тук вече ще им излиза $1750 на година.

Специална тарифа е въведена за студентите, настанени в тройни стаи, които до момента плащаха като за двойна стая. Заради неудобството да се бутат по 3-ма в една баня и тоалетна от тази есен спането за тези стаи ще поевтинее със $180 и годишният им разход за общежитие ще е $1210.

Настоятелството на вуза увеличи и таксата за студентски дейности, с която се издържат различните клубове в АУБ. Това повишение е с $30 за година. Досега тази такса бе $550, вече ще е $580.

Въпреки че поскъпването като цяло е ниско в проценти, сравнено с годините назад, то е значително. Например през 2012 г. студентите плащаха по $620 за общежитие на семестър, което означава, че задължителното им настаняване в някой от трите блока на Скаптопара им струва 30% повече, отколкото на тези, които се дипломираха преди 4 г. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *