Маймуни ухапаха 9 българи

Бум на ухапани от маймуни от началото на годината отчитат столични лекари. 9 души са пострадали от зъбите на животните, съобщава „Телеграф”.

Потърпевшите са отишли в единствения столичен противобесен кабинет в Първа градска болница, където са ваксинирани срещу смъртоносния вирус.

„Хората са ухапани докато са били на почивка в Тайланд, остров Бали и Камбоджа. В момента правим имунизации и на тях”, уточниха от кабинета. Лекарите там неведнъж се сблъскват с рани, които са нанесени от екзотични животни. Така преди две години през кабинета минал човек, който бил наръфан от тигър. Инцидентът с нашенеца се случил отново по време на екскурзия, но в арабска държава.

Ухапванията у нас са основно от кучета и котки. През 2015 г. са пострадали общо 625 души, а през 2014 – 720 души. В тази бройка влизат и хора, които са ухапани от прилеп, катерица и заек.

Общият брой на всички имунизирани срещу бяс за миналата година е 2159 души, показва справка в Националния център по обществено здраве и анализи. Най-често лисиците пренасят опасния вирус, затова и често се прави отстрел на тези животни от ловци.

Ваксинирането на дивите животни у нас започва през 2009 година. Тогава е имало над 60 заразени с вируса диви обитатели.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *