Третокурсничка от АУБ заряза лукса на цивилизацията, избра да кара стажа сред пясъците на Уганда

Третокурсничката по журналистика и масови комуникации в Американския университет в Благоевград Мария Маркина, която е от Беларус, направи необичайния избор да изкара задължителния си стаж по журналистика в далечна Уганда. Докато състудентите й  търсят начин да се доберат до софийски или западни медии, където да направят първите си истински публикации в рамките на регламентирания 360-часов стаж, преди няколко дни Маша публикува в блога си първите „горещи“ репортажи от африканската страна, обилно гарнирайки ги с атрактивни снимки.

За да бъде освен на себе си, полезна и на жените в Уганда, Маша се включи на място в проект, който цели да разясни на угандийските тийнейджърки, че те са равноправни човешки същества и че по другите части на света жените участват наравно с мъжете в управлението на цели държави.
В момента с различни подходи студентката в US университета в Благоевград събира доброволки сред момичетата в Уганда и ги мотивира да споделят моменти от личния си живот, после им помага да напишат своите истории, редактира ги и ги изпраща в Ню Йорк, откъдето историите им се разпространяват чрез глобалните мрежи по целия свят. А всички тези истории са пълни с бедност, домашно насилие, ранен брак и ранна бременност, заради която много от девойките отпадат от училище, описва първите си  впечатления Маша.

Самата тя живее в обикновена угандийска къща, която няма нищо общо с луксозните общежития в студентското градче на АУБ „Скаптопара“ в Благоевград, където се настани през 2012 г. За да попие по-добре атмосферата, студентката готви на печка с дървени въглища, реди се на опашка за вода и, както признава, изобщо не мете, защото заради пясъка е безсмислено. Маша вече е свикнала с крясъците, с които децата от квартала я посрещат „muzungu, muzungu“, което в превод означава „бял човек“, и поне към момента изобщо не мисли за връщането си в Благоевград, където трябва да продължи образованието си.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *