Петричанинът Стоил Яков се оказа в епицентъра на раздора между ГЕРБ и ДСБ

Петричанинът Стоил Яков, шеф на съвета на директорите на военния завод „Терем”, се оказа в епицентъра на разрива в отношенията между управляващите от ГЕРБ и хората на Радан Кънев от ДСБ. Той бе поставен на мушка от депутата Валентин Радев, който показа в телевизионно студио договор за адвокатски услуги между управлявания от Яков военен завод и кантората на Радан  Кънев.

Това бе и сигналът за парламентарната група на ГЕРБ, която настоя Бойко Борисов да измете от управлението всички кадри на ДСБ. Неочакваната медийна слава, която огря Стоил Яков, стана повод за оживени коментари в родния му Петрич. Оказа се, че мнозина са изпуснали от полезрението именития си съгражданин и бяха искрено изненадани, че се е изкачил без много шум до шеф на съвета на директорите на един от най-големите военни заводи в държавата.

Репортер на вестник „Струма“ се опита да сглоби биографичния пъзел около известния петричанин. Стоил Яков през  годините е имал различен частен бизнес – бил е мениджър на държавни фирми, собственик на счетоводна къща, занимаваше се и с търговия на автомобили, дори имаше представителство в Пловдив. Стоил Яков бе и мениджър на тютюнева кооперация „Златен лист” в Петрич.

А в политически аспект името му нашумя като един от  учредителите на ДСБ, той оглави общинската организация, а на последните избори бе и председател на националния предизборен щаб на партията. Семеен е, със съпругата му Люси имат двама синове. Разполагат със собствена къща, която се намира над черквата „Свети Никола” в Петрич. От лятото на миналата годна Яков със семейството си живее в София, в апартамент под наем. Висшето си образование завършва в Университета по хранителни технологии (Висш институт по хранително-вкусова промишленост)  в Пловдив, там е завършила и съпругата му Люси, с която се запознават по време на следването.

В политиката Ст. Яков винаги е изповядвал десни възгледи и, естествено, стартира като много други от СДС, но след учредяването на ДСБ на Иван Костов го последва. Преди години името на Стоил Яков беше замесено в разбитата от антимафиотите схема за „черно тото”.

„Моята работа като консултант на „Голдбет“ няма нищо общо с политическия ми статут. Това че властите намесиха партията, в която членувам, с дейностите на „Голдбет“ не е никак правилно. Всичко е законно и регламентирано“, заяви тогава Яков.

„От една година, откакто е шеф на военния завод „Терем“, Яков идва много рядко в Петрич. Къщата му е затворена, в двора има куче, ангажиран е и човек, който да се грижи и да наглежда имота”, обясниха негови съседи.

Стоил Яков има двама братя – Петър и Георги, които са бизнесмени. По-известен е Петър Яков, който е собственик на хотелите „Елегант” в Банско. Той е бивш секретар на Поземлената комисия в Петрич и бивш шеф на оранжериите. Другият брат Георги Яков живее в Петрич, собственик е на месарски магазини.

Братята Якови са племенници на бившия народен представител от СДС Иван Будимов, който бе и шеф на митница Кулата по време на управлението на Иван Костов. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *