8 неща в дома, които вредят на щитовидната жлеза

Тироидната жлеза е малък орган. Намира се в долната част на шията и има формата на пеперуда. Въпреки малкия си размер щитовидната жлеза играе изключително важна роля във функционирането на всички системи на човешкото тяло, тъй като е отговорна за метаболитните процеси, които протичат в нея.

Когато в щитовидната жлеза настъпят някакви промени, това се отразява върху работата на много други органи в тялото, което може значително да влоши качеството на живот в резултат на развитието на различни заболявания. Натрупването на токсини и други вредни вещества в организма е най-честата причина за проблеми с щитовидната жлеза. Разбира се, можете да намалите въздействието на токсините, ако водите здравословен начин на живот. Но, от друга страна, ако редовно използвате определени битови продукти, то тогава никакъв здравословен начин на живот няма да ви помогне. Защо? Тъй като огромното количество продукти от битовата химия, почистващите препарати и предметите, които ни заобикалят ежедневно, съдържат същите токсини. И ако наистина искате да се погрижите за вашето здраве, тогава е желателно да намалите употребата им до минимум, ако не можете напълно да ги изоставите. Това ще бъде друг сигурен начин да се предпазите от риска да се сблъскате с подобни проблеми.

Пестициди

Вече не едно и две научни изследвания потвърждават, че хората, които са в контакт с пестициди, имат по-големи шансове да развият заболявания на щитовидната жлеза, пише Zdrave.to

Едно такова проучване също така доказва, че роднините на тези, които влизат в контакт с пестициди, също са изложени на риск. Например съпругите на мъже, които поради своя дълг всеки ден се занимават с пестициди, са изложени на по-голям риск от развитие на болести, отколкото жените на мъже с по-здравословни професии.

Друго изследване предупреждава, че 60% от използваните днес пестициди наистина причиняват определени промени в щитовидната жлеза.

От това можем да заключим, че многобройните хербициди, противогъбични средства, инсектициди и всичко, с което се пръскат и поливат селско-стопанските култури, е вредно за щитовидната жлеза, в частност и за здравето ни като цяло.

Пожарозащитни средства

Пожарозащитните средства (или както се наричат още полибромдифенилови етери (PBDEs), също причиняват промени в щитовидната жлеза.

С тях са покрити екраните на телевизорите и компютрите, съдържат се също и в пълнителите на меките мебели, в килимите и в други неща.

Освен това влиянието на PBDE може да причини поведенчески отклонения и проблеми в развитието.

Пластмаса

Отдавна е известно, че пластмасата изобщо не е полезна за човека. Основната причина е в антимона, който е част от състава й. Точно той се “просмуква” от пластмасовите опаковки и попада в тялото ни.

Наскоро учени от университета в Копенхаген (Дания) откриха антимон в сокове и плодови напитки, опаковани в пластмасови контейнери. Още по-изненадващо за учените било, че нивото на този химикал е 2.5 пъти по-високо от това, което е допустимо за обикновената чешмяна вода!

Установено е също, че някои от фталатите, които влизат в състава на пластмасовите бутилки, също имат отрицателен ефект върху щитовидната жлеза.

Препарати срещу загаряне

По правило повечето продукти, предпазващи от загаряне на храната в съдовете при готвене, обработени с тях, съдържат съединения на перфлуороктанановата киселина (PFOA). Това е химично вещество, използвано в производството на тефлонови покрития, опаковки за храни и други битови предмети, които непрекъснато използваме в ежедневието си и не се замисляме за вредното им въздействие. А това химическо вещество оказва отрицателен ефект върху щитовидната жлеза. Поради това е по-добре напълно да се откажете от употребата им, за да се предпазите от възможни заболявания.

Паста за зъби с триклозан

Някои видове пасти за зъби съдържат триклозан, който оказва негативно влияние върху функционирането на щитовидната жлеза, производството на естроген и тестостерон.

Tриклозанът е изключително опасно вещество, тъй като препятства правилното производство на тиреоидни хормони, като същевременно нарушава нормалната работа на репродуктивната система и забавя метаболизма.

Антибактериални средства

Днес в света се наблюдава бум в употребата на антибактериални сапуни, кърпички, дезинфектанти и лосиони за кожа. В тях също може да се съдържа триклозан, за който говорихме по-горе.

Защо е нужно да се влага триклозан в антибактериалните средства? Факт е, че триклозанът действа като антибиотик, той е в състояние да контролира различни бактерии, които попадат върху кожата на ръцете, краката, зъбите, а също и върху други части от тялото.

Несъмнено има полза от него, но в същото време той е вреден за други функции на тялото ни (например за щитовидната жлеза). Едно лекуваме, друго увреждаме, както се казва.

Тежки метали

Повечето химикали, които използваме в ежедневието си, съдържат определено количество тежки метали като например живак или олово. Те могат да доведат до развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза (болест на Хашимото или болест на Грейвс). Болестта на Грейвс е автоимунно заболяване, най-често поразяващо щитовидната жлеза и това, което е особено характерно – очите. Въздействайки на щитовидната жлеза, то непряко засяга и кожата, сърдечносъдовата и нервната система.

Заболяването се развива вследствие на синтез на автоантитела, които могат да активират рецепторите за тиреоидстимулиращия хормон, разположени по повърхността на клетките на щитовидната жлеза. С други думи, организмът синтезира антитела, които симулират по физиологичен ефект тиреоидстимулиращия хормон. Това води до развиването на хипертиреоидизъм. Точните генетични фактори, водещи до поява на заболяването, са все още неидентифицирани.

Соя

В състава на соевия белтък се съдържат фитоестрогени, които могат да потиснат процеса на пероксидазата на щитовидната жлеза.

Следователно този продукт пречи на нормалното функциониране на щитовидната жлеза, блокирайки способността на организма да използва йода, а нали точно по време на този процес се произвеждат хормони.

Освен това днес соята в повечето случаи е генетично модифицирана (ГМО) и въпреки че вс

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *