8 храни, облекчаващи артрита

Артритът е заболяване, засягащо милиони хора по света. Има над 100 различни форми на артрит и свързани заболявания, пише сайтът powerofpositivity.com. Най-често срещаните видове са остеоартрит, ревматоиден артрит, псориатичен артрит, фибромиалгия и подагра. Общото между всички е болката в ставите. Начинът на хранене е от съществено значение за намаляване на възпалението в тялото, което води до неразположенията, свързани с артрита.

Сред полезните храни, които се препоръчват от западни специалисти за консумация са пресен ананас, горски плодове, както и:

1. Ябълки – Тези плодове са много богати на два биофлавоноида – кверцетин и рутин. За тях е известно, че инхибират освобождаването на хистамин, защитават тялото от възпаление, засилват кръвообращението и насърчават здравето на клетките, намаляват неразположенията, свързани с артрита. Други отлични източници на кверцетин и рутин включват чай от лайка, целина, каперси, цитрусови плодове, червени боровинки, зелени чушки и лук.

2. Бадеми – Тези ядки са сочени за най-изобилният източник на витамин Е. За него е известно, че спомага за стабилизирането на клетъчните мембрани и заедно с цинка насърчава растежа на хрущяла.

3. Студеноводни риби – Примери за такива са скумрия, сардини, сьомга, риба тон. Те са много богати на омега-3 мастни киселини, които имат мощни противовъзпалителни свойства. За тях се смята, че допринасят за потискането на възпалителния отговор на организма, като пречат на имунните клетки и участващите ензими.

4. Яйца – Те са богати на полезни протеини, които спомагат за повишаване нивата на триптофан в кръвта. Триптофанът е градивният елемент на серотонина – мозъчният химикал, който стабилизира настроението и повишава прага на болката. Триптофанът също повишава нивата на ендорфин в мозъка и тялото, сочат изследвания.

5. Агнешко месо – То е отличен източник на цинк, който е основен минерал с много функционални роли в човешкото тяло. Според проучвания, значително по-ниски нива на цинк при хора с ревматоиден артрит, могат да доведат до влошаване на състоянието. Други полезни храни, които са богати на този минерал са морски дарове, червено и птиче месо, боб и други.

6. Семена и ядки – Важно е те да присъстват в менюто ни за добро здраве. Бадемите, ленените семена, орехите, семената от чиа, конопените семена и кедровите ядки също са с високо съдържание на фибри, калций, цинк и витамин Е, омега-3 мастни киселини, които имат много противовъзпалителни ползи.
Освен това са много полезни за здравето на сърцето. Учени са установили, че хората с ревматоиден артрит са изложени на по-висок риск от сърдечни заболявания.

7. Тъмни листни зеленчуци – Консумацията им ни осигурява фолат, витамин С и калций. Също така се смята, че помагат за намаляване на възпалението в тялото, синтеза на колаген, който е съществена част от хрущяла в ставите.

8. Чесън и лук – Тези пикантни зеленчуци имат свойства за борба с артрита, допринасяйки за овладяване на възпалението, понижаване нивата на холестерола, борят се със сърдечните заболявания, понижават кръвното налягане, предпазват от образуване на кръвни съсиреци, сочат изследвания.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *