Необходими продукти
500 г ягоди
4 с. л. захар за ягодите
4 с. л. коантро или друг портокалов ликьор
2 белтъка
4 с. л. захар за белтъците
2 с. л. глюкоза
4 с. л. вода
1 ч. ч. течна сметана
1 ч. ч. заквасена сметана
за гарниране:
4 бишкоти
50 г шоколад
4 цели ягоди
4 стръка розмарин
Начин на приготвяне
Ягодите се пасират заедно със захарта и ликьора. От тях се отделят 4 ч.л., които се поставят на дъното на чаши или купички, в които ще се сервира мусът.
Слагат се да се разтопят захарта, глюкозата и водата, като трябва да се получи гъст сироп. Белтъците се разбиват с щипка сол на сняг и към тях на тънка струя се добавя захарният сироп при непрекъснато разбиване.
Разбиват се на гъст крем заквасената и течната сметана. Прибавят се внимателно ягодовото пюре и белтъците. Мусът се сипва върху ягодовото пюре и се оставя в хладилника до момента на сервиране.
За украсата шоколадът се разтопява на водна баня или в микровълнова фурна и в него се потопяват бишкотите от едната страна. Мусът се поднася с бишкоти, цели ягоди и стрък розмарин.