Трета жертва на Еверест само за два дни

Индийски алпинист загина на Еверест, ставайки третата жертва за последните три дни. Субхаш Пол почина в неделя, ден след като достигнал „покрива“ на света. В събота там издъхнаха холандец и австралийка вследствие на височинна болест. Двама други индийци, които са се катерили заедно с Пол, са изчезнали в т.нар. „смъртоносна зона“ близо до Еверест. Около 30 катерачи получиха сериозни измръзвания в опит да достигнат най-високата точка на планетата, съобщи bTV.
 
Височинната болест е комплекс от синдроми, които се развиват, когато човек има проблем с адаптацията към ниските нива на кислорода при бързо изкачване на по-голяма надморска височина. Повечето случаи преминават леко, с главоболие, гадене или световъртеж, но в редки случаи е възможно събиране на вода в мозъка или белия дроб, което може да е фатално.
 
Уязвими към височинна болест са всички, които се изкачат над 2500 метра надморска височина. Твърди се, че жителите на Тибет притежават специален ген, който ги предпазва от това заболяване.
 
Изкачването на Еверест бе прекратено преди две години, когато лавина затрупа 16 шерпи. Опустошителното земетресение в Непал през 2015 г. уби 18 души на Еверест и разруши маршрутите за изкачване.
 
След като тази година планината бе отворена отново, алпинистите щурмуваха масово върха, възползвайки се от благоприятните условия.
 
Близо 400 души достигнаха Еверест откъм Непал от 11 май. Успешни опити има и от китайска страна. Пример за това е непалката Лакпа Шерпа, която в петък покори върха за седми път, подобрявайки собствения си рекорд за най-голям брой изкачвания от жена.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *