Старши експертът в РЗИ – Благоевград Б. Равначка: Ученици пушат по кутия и половина на ден, към цигарите посягат и петокласници, 9 от 10 новородени са с кожни проблеми заради майки пушачки

2840 проверки са направили инспекторите от Регионална здравна инспекция – Благоевград, 1187 в обекти за хранене, 404 в детски заведения, в градинки – 85, и 1173 на други места. За периода 1 януари – 26 май откритите нарушения са 79, като са съставени 43 акта на физически лица, 7 на еднолични търговци, 29 на юридически лица. Съставени са 56 наказателни постановления на физически лица, като минималната сума при тях е 300 лв., 2 наказателни постановления на еднолични търговци за 1500 лв. и 5 на юридически лица за 3000 лв. Общата сума, събрана от наказателните постановления, е размер на 37 100 лв.

Най-много са глобите в обектите за обществено хранене, като в Благоевград има заведение, в което което редовно откриват нарушители. Това обяви директорът на дирекция „Обществено здраве” в РЗИ Мария Станчева във връзка със Световния ден за борба с тютюнопушенето. Доктор Станчева разясни и че в нито едно училище не са констатирани нарушения на наредбата за тютюнопушене

Старши експертът Бианка Равначка обясни, че за 11 години, откакто е открит кабинетът за анонимно и безплатно отказване от тютюнопушенето, са консултирани над 2000 човека, като само за миналата година техният брой е 150. Тя обясни и как работи апаратът Smoker lyzer, измерващ нивата на въглеродния монооксид в издишания въздух и количеството на карбоксихемоглобин в кръвта на пасивни и активни пушачи. „С този апарат освен по училища и институции сме ходили дори и в родилно отделение, тъй като 9 от 10 новородени имат кожни проблеми, защото майките пушат по време на бременността”.

Б. Равначка разказа и случай на семейство, което нямало дете повече от 8 години и били много скептични по отношение на кабинета за консултиране и изследването с апарата. Накрая не само че отказали цигарите, но и жената забременяла, а бебето е налице.

По отношение на скрининговите изледвания сред учениците експертът бе категорична, че са натъкнали на гимназисти, пушещи по кутия и половина цигари на ден. Същевремнно възрастова граница непрекъснато падала и докато преди време тютюнопушенето било хит сред учениците в 7-8 клас, сега цигари палели и петокласници. „Тютюнопушенето върви папалелно със злоупотребата с алкохол. Преди две години правихме изледване, което показа, че 83% от учениците са опитвали, а 65% пият алкохол редовно”, каза още Б. Равначка и анализира, че най-вредни са контрабандите цигари и тези без филтър, т.нар. качак.

До края на юни в училищата в града ще се провежда кампания против тютюнопушенето под мотото „Има ли място за цигарен дим в нашия свят?“. Заедно със студенти и ученици от Детския парламент РЗИ са създали цигарения град, който ще бъде представен пред подрастващите. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *