Десетки благоевградчани посрещнаха мощите на Св. Дионисий Олимпийски в храма „Въведение Богородично“

Десетки благоевградчани посрещнаха мощите на Свети Дионисий Олимпийски в храма „Въведение Богородично“ тази вечер. Част от местните духовници очакваха светинята на старите гробища, където тя премина на идване от Банско. Вярващите пристигнаха на поклонение в най-голямата църква в областния център, за да измолят помощ от светеца, а част от тях останаха и за отслужената вечерня с молебния канон.

Утре сутринта в храм „Въведение Богородично“ ще бъдат отслужени утринна и света литургия, след което мощите потеглят към храма „Свети Георги“ в Сандански. Ден по-късно обиколката преминава през последната от петте духовни околии на епархията, оставайки за една нощ в църквата „Успение Богородично“ в Петрич. После реликвата се прибира в гръцкия манастир „Света Троица“ в планината Олимп, който самият Св. Дионисий е построил в средата на ХVІ век.

През 1943 г. божият храм – един от най-важните в Пиерия, бива разрушен от нацистите. След края на Втората световна война е възстановен и в края на ХХ век го обявяват за защитен паметник на културата.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *