Дървосекачи от ЮЗДП мериха сили в състезание, Сатовча първа

След 18-годишно прекъсване Югозападно държавно предприятие (ЮЗДП) – Благоевград възобнови една позабравена традиция и организира регионално състезание „Най-добър дървосекач“, в което взеха участие отбори на девет от териториалните поделения на предприятието. Общо 16 участници се впуснаха в надпреварата, която се състоя в м. Вищерица в Родопите, на територията на ТП на ДГС „Места“. „Искаме да проверим възможностите си, това е нашата работа“, беше отговорът, който всички участници дадоха като мотив да се включат в състезанието.

Начало на надпреварата даде инж. Василий Маринковски – началник отдел в ЮЗДП. „Избрали сме най-атрактивните три дисциплини съгласно стандарта и правилата на световния шампионат за дървосекачи. Съкратили сме част от дисциплините с оглед на краткото време, за което трябваше да бъде подготвено състезанието. Избрали сме най-добрите и най-атрактивните, така че да можем да подберем най-добрите секачи, които работят в нашето предприятие и които ще го представят на националното състезание идната седмица. Дисциплините са поваляне на дърво, подготовка на бензинов моторен трион за работа – монтаж на верига, и комбинирано рязане. Четвъртата дисциплина, която включихме в програмата, но само демонстративно, е прецизно рязане“, каза инж. Маринковски и допълни: „Опитваме се да възродим една стара традиция. До 1998 година в страната се провеждаха национални и респективно регионални състезания за най-добри дървосекачи, в момента се опитваме точно това – да възродим тази стара традиция“.
Бързина, точност и прецизност бяха критериите, по които бяха оценявани участниците и които трябва да притежава всеки служител към ЮЗДП. Успех на състезателите при откриването пожелаха още председателят на управителния съвет на ЮЗДП инж. Ваня Каменова и заместник-директорът на предприятието инж. Антоанета Дивилска.
Надпреварата стартира след подробен инструктаж на участниците. Най-добър резултат в комбинираното рязане показа Фаик Лютвиев от ТП на ДГС „Дикчан“, следван от колегата си от Гърмен Кадри Инуз и Иван Радославов от поделението в Белово.

При най-атрактивната дисциплина първото място също отиде при представител на отбора на „Дикчан“ – Кристиян Литов. Втори се нареди Сафет Мустакли от Места, трети е Емил Чучуков от Самоков.
При подготовката на моторния трион най-добри резултати показа Юмер Салим от ДГС „Якоруда“. Тук другите две челни позиции заеха двама зрелостници от ПЛТГ „Никола Вапцаров“ в Банско – Джевджет Арнаудов и Младен Бошнаков, които показаха изключително високи резултати. Младежите, които вече са приети за студенти в Лесотехническия университет в София, след като грабнаха призовите места и на националното училищно състезание „Горски многобой“, показаха умения и хъс за победа, въпреки че бяха допуснати в състезанието извън регламента, тъй като не са служители към ЮЗДП. Джевджет Арнауд2ов успя да се нареди четвърти в повалянето, като изпревари по-голямата част от професионалните дървосекачи.
В индивидуалното класиране за най-добро комплексно представяне първото място отново завоюва победителят в комбинираното рязане Фаик Лютвиев. Втори стана класиралият се трети в повалянето Емил Чучуков, а трети се нареди Сафет Мустакли от Места.

Победителите си тръгнаха с атрактивни предметни награди, осигурени от спонсорите. Те получиха и парични награди, осигурени от организаторите, които бяха съответно: за първо място – 200 лв., второ – 150 лв., и трето – 100 лв.
В отборното класиране и трите отличени отбора бяха от Благоевградска област. Те направиха най-добро комплексно представяне. Първото място завоюваха представителите на ТП „Държавно ловно стопанство“ – с. Сатовча. Те си тръгнаха с парична награда от 400 лв. Втори се класира отборът на ТП на ДГС „Места“, който беше представен от Сафет Мустакли и Идрис Калфов. Двамата са служители на фирми за дърводобив, работещи към ЮЗДП. Мъжете са с близо 10-годишен стаж в гората, те си тръгнаха с парична награда от 300 лв. Третото място беше спечелено от отбора на ДГС „Добринище“, в който участие взеха горският служител Марио Власев и заместник-директорът Любен Тосков, които са с дългогодишен стаж в гората. Те спечелиха парична награда от 200 лв.

Лично директорът на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов награди победителите и ги поздрави за доброто представяне и показаните високи резултати. Той се включи активно и към работата на комисиите.
Специални награди получиха и двамата гимназисти, чиито умения и придобит опит изненадаха професионалистите и ръководството на ЮЗДП. Инж. Дамян Дамянов им връчи 200 лв. награда и ги поздрави за хъса и желанието да продължат развитието си в областта на горското стопанство. Те получиха и много предметни награди. Двамата споделиха, че предизвикателството да мериш сили с професионалистите ги е накарало да се впуснат в надпреварата въпреки невъзможността да участват в националното състезание.

„Днес се борихме за първите места и мислим, че се справихме добре. Имаше доста адреналин, особено при повалянето. Радваме се, че успяхме да покажем какво можем. Оттук нататък ще продължаваме да се усъвършенстваме, а очакванията ни са да затвърдим и усъвършенстваме в университета в София наученото в Банско“, споделиха момчетата, които бяха и най-младите участници в надпреварата.
Състезанието протече при много добра организация и стриктно спазване на изискванията и правилата за безопасност. Предстои да бъдат излъчени участниците, които ще представят ЮЗДП на предстоящото националното състезание за най-добър дървосекач в България, което ще се проведе идната седмица на Юндола.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *