659 работодатели от Пиринско в люта битка! Искат да наемат работници без да им плащат

659 заявления от работодатели в Благоевградска област за наемане на работници по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ започна да обработва вчера областната комисия по заетостта в Благоевград, председателствана от губернатора Бисер Михайлов.

Всички тези представители на дребния и среден бизнес кандидатстват за наемане на 2290 души, на които държавата ще плаща 12 месеца заплати и осигуровки. Програмата е насочена към 3 приоритетни групи – с основно или средно образование, трайно безработни или над 54-г. възраст.

Процедурата се оказа доста времеемка, защото членовете на комисията, включваща зам. областния управител Асим Адемов, шефовете на РСЗ Станислава Поповска, на Инспекцията по труда Петър Попадиин, синдикални лидери, представители на професионални сдружения и др., трябваше да направят оценка на всяко от фирмените предложения по 3 основни критерия, спуснати от Министерството на труда и социалната политика. Всяка от фирмите получи точки в зависимост от основната си дейност /индустрия, услуги или други дейности/, заявения от работодателя ангажимент за устойчивост на работното мястото и поетия от него анжгажимент да плаща по-голяма заплата от тази, която държавата е определила. С още първите няколко отворени заявки обаче се очерта тенденцията работодателите от Пиринско да не искат да се бръкнат и с лев повече, за да допълнят заплатата на новонаетите си работници. Заради откровеното признание, че нямат намерение да плащат допълнително трудово възнаграждение над минималното, определено от държавата, благоевградската фирма „Дарисима“ ЕООД и следващите, подали заявка, получиха само по 20 точки вместо максимума от 40.

За тази програма работодателите в Благоевградска област ще си разделят 1 533 864 лв. Кои ще са бизнесмените щастливци, които ще успеят да си наемат до 6 работници за 1 г., без да им плащат заплати и осигуровки, ще стане ясно най-рано в петък предвид доста големия обем заявления, които комисията трябва да обработи и точкува.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *