Ловец си купи нова пушка с оптика, изпробва я и уби младеж! Оправдава се: Видях две очички, които светеха в царевицата, помислих го за заек

Ловец, прострелял 22-годишен младеж с пушка с оптика, ще бъде изправен пред съда в Перник. Срещу 38-годишния Росен Стойнев-Кабело е внесен обвинителен акт от Окръжната прокуратура.

Трагедията се разигра на 1 септември миналата година в брезнишкото село Кошарево. Стойнев, който е член на 35-та ловна дружина в Дупница, си купил ловна пушка с оптика за нощно виждане и топлинно насочване. Той се срещнал с приятели в Перник и се уговорили да им демонстрира оръжието в реални условия на лов. Компанията от четирима мъже тръгнала с автомобила на Стойнев извън града в посока към околните села на Батановци. Пътувайки, търсели с термокамерата диви животни, спирали и гледали през оптиката за нощно виждане, монтирана на ловното оръжие. Между селата Елов дол и Кошарево забелязали заек, който убили и прибрали в багажника на колата, след което отново продължили пътуването си по стария път за село Бегуновци. Отново спрели до нивата, засята с царевица, като обвиняемият казал на останалите, че там „има 2-3 животни“.

По същото време Кирил Герасимов /22 г./ от село Кошарево, община Брезник, заедно с негов приятел от Перник брали царевица. Когато забелязали бавно движещия се автомобил на Стойнев, те решили, че това са пазачи, и клекнали към земята един зад друг, за да се скрият от тях. В това положение планирали да изчакат преминаването на автомобила. Обаче той спрял.

Стойнев заредил оръжието, подпрял го на тавана на автомобила, погледнал през оптиката и видял ниско долу до земята „някакви очички, които светели като отразена светлина на визьора на оптиката“. Ловецът помислил, че това са животни, прицелил се и възпроизвел три последователни изстрела с презареждане.

След втория изстрел приятелят на Кирил се обърнал и го видял да лежи изпънат по гръб. На врата си приятелят му имало рана, а от устата и от носа му започнала да тече кръв. Той опитал с ръка да запуши раната и спре кръвотечението.

Двама мъже от автомобила на Стойнев взели фенер и нож и тръгнали към мястото, където били произведени изстрелите. Те навлезли навътре в царевичната нива и между редовете, доближавайки мястото, видели човешки силует и крака. Уплашени, мъжете бързо се върнали към автомобила и разказали за случилото се на Стойнев. Веднага всички се качили в колата и потеглили, като по пътя обвиняемият решил да остави оръжието и оптиките в село Горна Врабча, където притежава наследствен имот. По пътя към Перник изхвърлили убития заек. Автомобилът с четиримата пътници два пъти бил спиран за проверка от автопатрул, като на полицаите обяснявали, че са ходили до село Горна Врабча да огледат джип „Мицубиши Паджеро“, обявен за продан.

През това време, около 2 часа през нощта, приятелят на пострадалия се обадил на тел. 112 и съобщил за случилото се. След 10 минути пристигнал екип на Спешна помощ  и патрул на РУП на МВР – Брезник. Медиците констатирали смъртта на Кирил, която е настъпила бързо от порядъка на минути и е била неизбежна дори при оказване на своевременна и висококвалифицирана помощ. По-късно от заключението на съдебномедицинската експертиза било установено единично сляпо огнестрелно нараняване с входна рана по предно лявата повърхност на шията, обширно разрушаване на шийни и гръдни прешлени, счупване на ребро и разкъсване на мускулатура в шийната област. Смъртта на Герасимов се дължи на тежки травматични увреждания в шийната област с разрушаване на гръбначния мозък, причинило възходяща парализа на центровете на сърдечна и дихателна дейност, като роля за настъпването на смъртта има и остра кръвозагуба.

Очаква се Окръжният съд в Перник да насрочи първото заседание по делото.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *