Бизнес партньор на експремиерската щерка Мина Костова получи на безценица 4,5 дка земя в Сатовча

По предложение на кмета на Сатовча Арбен Мименов Общинският съвет гласува общината да продаде на фирма „НИТ-ЕКС”, собственост на Сергей Федев Чаушев, 2 свои имота в регулация с обща площ 4,5 дка за 10 150 лв.
В Сатовча, където пазарът на имоти се изчерпва с няколко маломерни земеделски парцела, обявени от собствениците им за продажба, цените на земята са много високи. В момента единственият парцел в регулация, който се продава в Сатовча, е с големина 1,5 дка и за него собственикът търси 30 000 лв.
С двата вече бивши общински имота „НИТ-ЕКС” разширява парцела, върху който е шивашкият му цех. До 22 април 2016 г. той също бе общински, но на тази дата бе актуван като частна общинска собственост и се сдоби със статут на урегулиран поземлен имот.
НИТ-ЕКС е една от многото шивашки фирми в района, но е с по-особен статут – пряко свързана е с бившия премиер Иван Костов. Дружеството е с доспатска регистрация и 3-членен съвет на директорите, включващ С. Чаушев, Светла Гюзелева и Радостин Делибашев, който ще го управлява до изтичане на мандата им на 25.07.2018. Капиталът на АД-то е 415 632 лв., основната му дейност е производство на класически пуловери и жилетки, а славата му е доста спорна още от времето, когато тогавашната трикотажна фабрика „Катя Ванчева” в Доспат започва да се готви за приватизация. Постепенно на входа и изхода му застават частните дружества „Нитекс 96”, чийто шеф е Сергей Чаушев, и „М. Л. Текс”, където съдружници са съпругата на Сергей Чаушев – Людмила, и дъщерята на Иван Костов – Мина. Според твърденията на самия Сергей Чаушев двете жени се запознали случайно и още по-случайно решили да правят съвместен бизнес, свързан също с производство на пуловери и жилетки.
През 2000 г., когато Костов е премиер, Министерството на икономиката продава държавния трикотажен завод на РМД „Нитекс 96”, в което Чаушев има 7562 акции от общо 20 187 броя, обявени за приватизация. Така той застава начело на една сериозна база, включваща само в Доспат производствена площ от 13 300 кв. метра, машини и съоръжения, складова база от 10 дка, луксозна почивна база върху 10 декара площ извън града и др. По-късно Чаушев купува и държавния дял във фабриката срещу 320 000 долара на вноски в продължение на 10 г.
Нещата около дружеството започват да се разчуват едва през 2002 г., и то заради една печатна грешка. Оказа се, че за 1999 г. „Нитекс“ е получила 10 пъти по-голям дивидент от Банковата консолидационна компания – някаква счетоводителка добавила погрешка една цифра и вместо 32 230 лв. „Нитекс“ получи по сметките си 310 238 лв. Стигна се дотам, че по време на вота на недоверие към правителството на Костов Петър Жотев бе обвинен, че е станал вицепремиер само защото е подписал дивидента за „Нитекс“. По-късно грешката бе открита и фирмата върна парите, но в хода на скандала станаха ясни връзките на премиерската щерка с доспатската фабрика, както и това, че в България продукцията на „Нитекс“ се продава само в магазина на Мина Костова в столицата, а другата част от пуловерите се изнасят. Преди десетина години Чаушеви откупиха дела на Мина Костова, но двете фамилии продължават да са много близки, твърдят в Доспат, който местните не на шега наричат „Костовград“.
Освен, че има силни протекции от страна на експремиера, Сергей Чаушев има и досие – 59-годишният бизнесмен е работил за ДС и се подписвал като „агент Виктор“. Проверяван е от Комисията по досиетата като зам. председател на съвета на директорите на Девинска търговска банка през 1992-1993 г.

loading...


 

Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *