Натуралната козметика: плюсове и минуси

Натуралната козметика, както и всякакви други продукти, включително храни, които могат да бъдат наречени натурални, се радват на все по-голямо внимание и търсене на пазара. И това изглежда естествена реакция на хората срещу стреса, замърсяването и безкрая от технологични новости, които ни заобикалят. Това твърдят психолозите и добавят, че натуралната козметика е съвременният вариант на животворната вода от приказките.

От друга страна, традицията да се ползват естествени продукти за разкрасяване може да се проследи от ваните с магарешко мляко на Клеопатра, през пиявиците на Средновековието до мамините рецепти за маска с кисело мляко, мед и краставици.

Доколко предлаганата в магазините натурална козметика е „натурална” трудно може да се каже. Не защото може да е менте (въпреки че у нас и това може), а защото за да се създаде една трайна субстанция, тя трябва да се стабилизира, да й се сложи консервант, за да издържи определен срок. А за това без химия не може.

Едва ли вярвате, че краставичният крем, който ви предлагат, съдържа току-що набрани и настъргани краставици. Нека обаче сериозно да разгледаме видовете натурална козметика.
1. Най-често срещаната натурална козметика е фитокозметиката.
Това са всички продукти, приготвени на основата на отвари, емулсии и екстракти от треви, цветове, кори, плодове и други видове флора. Във фитокозметиката може да се разделят две направления – „връщане към корените” и „екзотика”. Трябва да отбележим обаче, че с течение на времето „тревите” от второто направление плавно преминават към първото.

Например екзотичната жожоба – от нея вече се прави какво ли не, а потребителите фамилиарно си купуват продукти с жожоба, като че ли са израснали сред нея. Всъщност виждали ли сте някога жожоба?
Плюсове: Ясно е от какво се прави фитокозметиката. Много от растенията се използват и като лекарствени средства, така че тя може да бъде и лечебна.
Минуси: Екзотичните растения обаче могат да подействат по непредвидим начин на организма. Ползата от растенията, с които сме отраснали и познаваме, никой не оспорва.
2. Аромакозметиката.
Тя е разновидност на фитокозметиката, но направена с ароматични масла и други ухаещи вещества. Някои козметици смятат, че ароматичните масла действат по-силно от обикновените отвари или екстракти от растения, понеже молекулата на маслото по-бързо прониквала в кожата.
Плюсове: Главната особеност на аромакозметиката е в миризмата. Поради тази причина се смята, че ароматерапията е вид психотерапия.
Минуси: Въпреки че съществува примерна таблица как реагира организмът на ароматите, това е доста индивидуално – възможно е някои да ги заболи глава от определени миризми. Освен това ароматите не са задължително приятни – например мускусът дразни с миризмата си, но на съзнанието действа като мощен афродизиак.
3. Минерална козметика.
Главното „действащо лице” при нея са различните камъни, минерали, соли, съдържащи много полезни химически елементи, които разрешават различни кожни проблеми. Към нея се отнасят и различните продукти на основата на вода – термална, минерална, със сребърни йони и т.н.
Плюсове: Доколкото болшинството минерали са с твърда субстанция, то те са идеалната основа за различни скрабове. Освен това те прекрасно абсорбират кожната мазнина. Съдържащата се в каменната пудра активна киселина пък действа като лек химически пилинг.
Минуси: Твърдото вещество трудно се съединява с меко, за да се получи крем или тоник. Ако ползвате течен продукт, винаги го разклащайте добре преди употреба.

По-малко познати у нас са:
4. Козметика аюрведа.
Това също са треви, ароматни масла и минерални добавки, но съчетани според древната система за здраве и красота – аюрведа. При това здравето е повече от красотата – изобщо аюрведа е своего рода народна индийска медицина. Думата се превежда от санскрит като „знание за естествения образ на живота”. Като цяло съчетанията са проверени от времето, а някои съдържат стотици компоненти – всеки усилващ ефекта на предишния. Най-добре е да се консултирате с компетентни специалисти, преди да използвате тази козметика.
5. Органична козметика.

Това е най-безкомпромисната натурална козметика – в нея не трябва да се съдържат никакви компоненти, изведени по химичен път. Ако е мазнина, то трябва да е от животни, които са отгледани, без да им се дават антибиотици или хормони; ако са растения – без химически торове. Дори опаковката на тези продукти трябва да е безопасна за природата. Проблемът тук е краткият срок на съхранение и почти хирургическите изисквания за чистота, за използване на продуктите. Малко неясно е какво би се случило, ако отворите ампула, произведена в чисти лабораторни условия и в нея веднага попадне бактерия от външната среда…
Няколко предупреждения:
Бъдете внимателни, когато купувате натурална козметика. Не се подвеждайте по етикета, на който пише „100% натурален”. Ако вземате краставичен крем, може да се окаже, че в него всъщност няма никакви краставици, а действащото вещество е някаква сложна химическа формула. Така че – ако държите на краставиците и имате нормална кожа, по добре си настържете вкъщи една краставица на рендето, капнете няколко капки лимонов сок и нанесете на лицето за 15-20 минути. После изплакнете с хладка вода.     

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *