Истината е страшна: Ученици броят по 120 лв. за 1 г кокаин, наркопласьори зарибяват с безплатни дози 13-г. деца

Обществото нехае за бича на 21-и век – наркотиците. Показател за това е слабият интерес от страна на родителите, при който протече в Банско срещата, инициирана от кмета на общината Георги Икономов и шефа на полицията Иван Попов, във връзка с извършените арести на наркодилъри и завишеното разпространение и употреба на наркотици на територията на общината. Едва около 60 родители се отзоваха на поканата, а голямата зала на читалище „Никола Вапцаров“ в Банско остана празна. Разочарованието си от това изразиха както домакините на срещата, така и специалистите от Областния съвет по наркотични вещества в Благоевград д-р Теменужка Любенова и асистентката й Магдалена Рахова, които дойдоха в Банско.
Срещата имаше за цел да се запознаят родителите с проблема на наркоразпространението и най-вече употребата на наркотици в района, както и да се предизвика дискусия с родителите, за да се вземат навременни и адекватни превантивни мерки за овладяване на положението.
„Надявах се на по-голяма ангажираност и отговорност от страна на родителите. Мислех, че тази зала ще бъде пълна, но за съжаление това не стана, което говори за безразличие, това е притеснително. Няма как да решим един проблем, ако не тръгнем от нас самите, а не да разчитаме само на отделните институции. Проблемът с наркотиците е сериозен, и то не само в разпространението, а най-вече в употребата, и то от ученици, за съжаление от ранна възраст. Наркотици се употребяват не само в туристическия сезон, както смятахме, а целогодишно. Ние трябва да тръгнем именно от нас – семействата, училищата, защото колкото и дилъри да се заловят, на тяхно място ще дойдат други, които ще ги заместят“, каза Икономов.
„Последните операции от началото на годината сочат, че доста от учениците употребяват наркотици – от по-леки, като марихуана и амфетамини, до кокаин. Имаме данни, че ученици от техникумите са най-големите потребители. Сдобиват се от дилъри. Звънят, поръчват и им се доставя. Няма точно определени места за доставка. Дилърите са местни, голяма част от тях са задържани и към момента в тази посока се работи усилено. Срещата с родителите се инициира, за да може проблемът да се реши по-адекватно на всички нива. Най-често децата, които посягат към дрогата, са на възраст от 9-и клас до студенти. Имаме данни и за деца от началния курс – между 13- и 14-годишни, малко са, но вече има такива данни. Най-общо наркотиците, които са заловени на територията на община Банско, са марихуана, амфетамини и кокаин“, каза полицейският шеф Иван Попов и допълни, че към момента има задържани 7 човека, които са с повдигнати обвинения.
Той поясни, че на територията на община Банско 1 г кокаин се търгува на цена около 120 лв., а тревожното е, че учениците разполагат със средства, за да си купуват такива скъпи наркотици.
„Престъпниците наркоразпространители от района са на много високо ниво в трафика на наркотици и по-конкретно на кокаин. Или ще се съюзим и ще станете активни родителите във всяко едно отношение, за да подпомагате борбата за децата, или ще ги загубим. Ако залата всеки път остава празна, когато кметът иска да се спре разпространението и употребата на наркотици, вярвайте ми, ще си плащаме с децата!“, бяха думите на д-р Теменужка Любенова към малкото родители в залата.
Тя изнесе потресаващи факти и данни. В района има огромно количество кокаин и той може да се намери навсякъде, дори и на по-ниска цена от 100 лв., а по-тревожното е, че се дава на деца дори от шести клас безплатно, с единствената цел пристрастяване. По този начин дилърите си осигуряват пазар. Подобен случай вече има засечен в региона, но съжаление късно. Когато е констатиран проблемът от страна на родителите и е започнала работата с наркозависимото момче, то вече не е имало носна преграда, унищожена от наркотиците. Момчето било без нормално дишане и с други сериозни проблеми. Наложило се спешна операция в София, за да бъде спасено. По данни на наркозависимото момче съветът по наркотични вещества е разбрал, че в групата наркозависими има деца от шести клас.

„Тревожен е и фактът, че децата в началните класове смятат, че марихуаната /канабисът/ е безвредна и дори лекува определени болести. Дори някои родители са на това мнение, и което е още по-страшно – поощряват децата си да изпушат по една цигара с цел повишаване на настроението, като смятат, че е напълно безвредно и няма пристрастяване.
Всякакъв вид наркотик води до пристрастяване и нанася страшни поражения върху психиката и организма като цяло, включително и марихуаната. Такова е и мнението на специалисти от всички области, дали становища за влиянието на марихуаната, изготвени по повод искането употребата й да бъде легализирана с цел лечение. Всичките становища по въпроса безвреден ли е, или не канабисът са побрани в доклади, публикувани на страницата на Националния съвет по наркотични вещества, от тях става ясно, че той не лекува, а само и единствено води до пристрастяване.
Плашещи са вредите, които марихуаната и кокаинът нанасят върху наркозависимите. Те изопачават реалната представа, увреждат психиката, вътрешните органи, нарушават включително и социалните взаимоотношения. Данните сочат, че почти в 100% от случаите се отключва шизофрения или шизофреноподобни състояния. Психичното разстройство се проявява включително и при пушенето на канабис. Регистрирани са дори случаи, при които след употребата му от дете се отключва шизофрения и то е направило няколко опита за убийство на свои близки“, разкри д-р Любенова.
Изключително тежки вреди, понякога дори фатални, причинява върху организма т.нар. дизайнерска дрога, силно разпространена вече в доста градове, за която по време на срещата стана ясно, че все още не е разпространена в района на Банско. Страшни са данните от Русе, където от една изпушена цигара чай – вид дизайнерска дрога, съдържаща билки, смесени със синтетика на прах, са регистрирани 8 случая, при които след първата цигара, изпушена от деца, са се проявили симптоми на психични разстройства. Повече от година децата се лекуват в психиатрична клиника и все още резултатите от лечението са слаби. Има и случаи с фатален край на дете – след употреба на дизайнерска дрога то изпада в кома и след три месеца умира.
На срещата беше пояснено, че дизайнерската дрога се предлага в най-различен вид – цигара, енергийни напитки, различни чайове и т.н.

Родителите бяха запознати и с признаците при употребата на синтетичен наркотик. В най-масовите случаи детето става затворено, много бързо започва да сменя настроения и максимално се отдалечава от родителите. Отказът от къпане, занемаряване на личната хигиена като цяло вече е признак, че е настъпил моментът на пренебрежение, което означава, че вече е късно и детето е силно пристрастено. В тези случаи апатията и депресията вече са толкова големи, че детето не вижда смисъл от живота без наркотици. Затова непрекъснатият контакт с децата е изключително важен, както и контролът върху приятелския кръг.
Част от присъстващите родители насочиха вината към институциите и ги упрекнаха в бездействие. Те призоваха да се следи по-строго не само за продажба на наркотици, но и за спазване на закона и да се спре продажбата на алкохол и цигари на непълнолетни лица, а нарушителите да се санкционират най-строго за това.
Родителите заявиха, че проблем има и в училищата, тъй като децата там не се контролират достатъчно. Не се пишат или с лека ръка се извиняват отсъствия, не се уведомяват родителите, когато детето не ходи на училище и в много случаи се оказва, че те не знаят къде се намира детето им. Като причина посочиха делегираните бюджети, поради които училищата се стремят всячески да запазят броя на учениците си, за да оцелеят. Обвинения бяха отправени и към полицията, пред очите на която според родителите от 10 години се продава дрога по дискотеките в Банско, а тя бездейства и нищо не прави.
Разбира се, имаше и родители, които смятаха, че най-голямата вина и най-голямата отговорност е именно на семейството. „Родителите имат най-голямата вина за това, че децата ни употребяват наркотици. Никой не е длъжен да ни пази децата. Институциите са помощни в борбата с наркоразпространението. Основно отговорността е на нас, родителите. За съжаление повечето премълчават и прикриват децата си от срам. Други пък не знаят или научават прекалено късно за това, че детето им използва наркотици“, каза Милена Чакърова.

Според някои от присъстващите част от мерките за справяне с разпространението е спиране на достъпа на външни лица в училищата. „Училищата да се затворят изцяло за достъп на външни лица, за да спре доставката и разпространението поне в училищата. В Гърция е точно така. Училището е заключено, в повечето случаи е с високи стени, на учениците е забранено да носят дори телефони. Директорът и класните ръководители имат телефоните на всички родители и при дори едно отсъствие ги уведомяват“, каза Сашка Бистрина.
По време на срещата на всички присъстващи бяха раздадени тестове за наркотици, а родителите бяха призовани всеки да направи тест на детето си в момент, в който то най-малко очаква. В тази връзка беше направено и предложение децата да се тестват и в училищата ненадейно поне два пъти за един срок.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *