Жегата не прощава! 10 пациенти със световъртеж в спешното, шофьор на линейка вдигна кръвно

10 пациенти със световъреж и колапс, причинени от високите температури на открито, са потърсили помощ в спешно отделение в Благоевград само за 2 дни. Около обяд завчера само за час са консултирани трима с оплаквания от главоболие, виене на свят и треперене на ръцете, каза директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Огнян Митев. Сред приетите по спешност е и 40-годишен шофьор на линейка, който рязко вдигнал кръвно налягане, след изследвания и консултации със специалисти е настанен в неврология. Той не е бил на работа, когато му прилошало.

Приети са още двама младежи, които внезапно се почувствали зле. 60-годишна жена също е получила криза със световъртеж в дома си в Благоевград, възрастен мъж е припаднал в кв. „Грамада” и наранил главата си. Симитличанин, обслужен от спешните медици, е транспортиран до благоевградската болница.

Причерняването и световъртежът са често явление при рязко завишаване на летните температури и директно излагане на силно слънце, тези симптоми причиняват естествен дискомфорт у хората, но често не са сериозен здравословен проблем, а защитна реакция на организма, случват се и при продължително пътуване с кола, поясни д-р Митев. Той уточни, че при появата на гадене консултацията със специалист е задължителна.

Горещините причиняват промяна в кръвното налягане, рискови са за хора с хронични сърдечносъдови заболявания и за малки деца. В условия на рекордни горещини хората трябва бързо да компенсират загубата на вода от тялото си с прием на охладени течности, но не леденостудени, каза д-р Митев.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *