Ето къде ще може да се скрием, когато стане твърде горещо на Земята

Климатолози от Канада и САЩ определиха северните райони на Сибир и континентална Канада като местата, където в бъдеще може да се настанят милиарди бежанци от климатичните промени. 

Изследването е публикувано в сп. „Сайънс“. Според учените в резултат на глобалното затопляне тайгата може да се превърне в убежище за много растителни и животински видове, както и в бъдещо местообитание на хората. В резултат на климатичните промени в бъдеще именно този тип северни екосистеми може значително да увеличат своето биоразнообразие. 

Според изследването на 60-70 процента от териториите на тайгата на север от 49-я градус в резултат на глобалното затопляне към 2070 г. климатът ще стане по-влажен, периодът на вегетация ще се удължи. Земите на юг от този паралел климатът ще е още по-горещ и по-сух, което ще доведе до смъртта на растенията и миграция на животните на север.

До изводите си учените стигнали след изучаване на територия с повече от 26 000 дървета на територията на канадската провинция Квебек. Областите на тайгата включват 30 на сто от площта на горите на планетата и в тях се съхранява около 20 на сто от органичния въглерод. Такива екосистеми са разположени в Канада (континенталната част) и Русия (Северен Сибир), както и Скандинавия и Финландия.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *