Село стиска палци семейство да не се премести в Пловдив – ще закрият училището

Съдбата на едно родопско село е в ръцете на човек с 3 деца. 30-годишният баща на Ива, Юлия и Даяна е решил да се мести да живее в Пловдив. Ако 2 от децата му си тръгнат от Буйново, трябва да се затвори училището в селото.Юлия трябва да бъде в I клас през септември, а Ива е в IV клас. Тази учебна година в ОУ “Васил Левски” започнали 10 деца – точно колкото изисква законът, пише „24 часа“.
 
Карамфил Караколев обаче решил да живее в Девин, детето му напуснало след първия срок и учебната година била приключена. Училището в Буйново има специален статут на защитено – въпреки че е с твърде малко деца за попълване на стандартни паралелки, държавата е преценила, че то трябва да съществува.
 
Една от причините е, че в противен случай децата не могат да пътуват до по-голямо училище заради отдалечеността на селото на 28 км и трудния за поддържане път през зимата.
 
Затвори ли се училището, селото ще обезлюдее и наистина Юлиян има тежката дума, казват в Буйново.
 
“До няколко дни ще е ясно”, загадъчно обяснява Юлиян. Той работи с частна фирма в дърводобива. Заетостта му обаче е само от юни до септември. Има и барче в селото от 11 г. насам, което обаче също работи само през лятото и ваканциите.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *