Педагози от Пиринско питат: Колко милиона лева наля МОН за разходката на 12 000 учители в пиар акцията, наречена национален събор?

Колко милиона лева наля Министерството на образованието и науката за разходката на 12 000 учители от цялата страна в пиар акцията, наречена национален учителски събор в софийската зала „Арена Армеец”? Това питат чрез вестник „Струма” педагози от Пиринско, които вчера се прибраха разочаровани от София.

755 учители от Пиринско, 155 от които от Благоевград, със 17 автобуса и микрубуса потеглиха за столицата рано сутринта. „Станахме в 5.30 часа сутринта, в 9 часа бяхме в София. Два часа се настанявахме в залата, съборът започна малко преди 11 часа”, споделиха учители от Благоевград, които се прибраха в 16.30 часа вчера и разказаха:

„На входовете не ни пребъркваха, само показвахме личната си карта и баджа и заемахме местата си. След националния химн последваха изпълнения на смолянски гайдари, а музикални поздрави към присъстващите отправиха рок група „Легендите”, хорът на Националното музикално училище „Любомир Пипков”, а водещи на събитието бяха актьорът Д. Рачков и Мария Игнатова, сякаш се конкурирахме с шоуто на Слави Трифонов.

Приветствие имаше от президента Росен Плевнелиев, той акцентира на значимостта на учителската професия, а министър Кунева декларира, че ще се бори в следващия бюджет парите на образованието да са много повече. От целия събор най-много ни харесаха гайдарите, рок групата и децата от хора, всичко останало бе един апотеоз на събитието, патетични слова без никаква конкретика.

Предварително ни бяха казали, че министерството няма как да отговори на въпросите ни, така че мероприятието в този смисъл бе безполезно и безсмислено“, заявиха благоевградски учители и чистосърдечно признаха, че много от присъстващите не издържали на близо 4-часовата пиар акция, влизали и излизали от залата, а някои си тръгнали. Още към 13 часа учители делегати започнаха да пускат във Фейсбук снимки от събитието с коментари: „Съборъг се превърна в концерт“.

Слизайки от автобусите в Благоевград, вчера повечето учители само поклащаха глави и предпочетоха да не коментират темата, но по всичко личеше, че не са доволни. Директорката на ПМГ Т. Ядкова бе на мнение, че такива събори са важни за утвърждаване авторитета на учителите, но от МОН трябва да помислят за друга форма на организация и протичане.

Учителката по френски в НХГ и председател на СБУ – Благоевград Бонка Ичкова определи събитието като пиар акция на МОН. „Това са едни излишно похарчени пари. Вместо да организират такива неработещи форуми, по-добре да се дадат парите на социално слаби ученици, които ние с нашите мизерни делегирани бюджети се чудим как да подпомогнем”, категорична бе преподавателката.

Относно дадените им разяснения около новия закон за предучилищно и училищно образование, влизащ в сила от 1 август, учителите разбрали, че до 2022 година в сила ще бъдат и новият, и старият закон, тази година ще бъдат пенсионирани 400 директори, а най-вероятно ръководителите на учебни заведения няма да ползват летни отпуски, тъй като предстои изключитено много работа в безумно кратки срокове от 1 месец по преструктуриране на училищата и въвеждане на новостите.

„От министерството бяха честни и признаха, че предстои изключително тежка година, зам. министърът Д. Стаматов ни призова да работим повече по проекти”, казаха делегати. Все пак имало и дискусия, но много ограничена. Началната учителка от от Симитли Иванка Иванова заявила в изказването си, че учебните програми трябва да се насочат към изграждане на умения. „Промяната на учебните предмети е само в заглавието, а не в съдържанието. Красноречив пример за това е въвеждането на предмета „Технологии и предприемачество“ още в 1-ви клас. Надяваме се увеличаването на учебните седмици от 32 на 34 в 4-ти клас да даде възможност за по-спокойна подготовка за външните оценявания и те да се провеждат след приключването на годишния преговор“, казала Ив. Иванова.

Накрая всички получили книжки, но не с новите държавни образователни стандарти, а с извадки от закона, който учителите вече са научили наизуст. „Ние сме се снабдили сами с много по-добри материали по темата, за тези, които ни подариха на събора, само са харчили маса пари за излишни материали. Сега от МОН трябва да излязат и публично да обявят колко пари похарчиха за залата, за водещи, изпълнители, за сандвичи и вода, изобщо за цялото това безумие, наречено национален учителски събор”, призоваха учители.

В публичното пространство от вчера вече се вихрят подобни дискусии. Не са малко и мненията, че мащабната сбирка бърка в държавната хазна с около 2 млн. лв., от МОН обаче твърдят, че за наема и озвучаването на залата са заделени 100 хил. лв. Експресно проучване на „Галъп интернешънъл“, поръчано от МОН, пък твърди, че 85% от попитаните на 11 и 12 юни 715 учители отговарят, че одобряват провеждането на събора.

Колко ли пари е платило министерството за това проучване, както и за специално създадения сайт, в който пише, че задачите на събора включват повишаване информираността и съпричастността на обществото за предстоящите промени в образованието, приемане харта на българския учител, създаване на обща визия за осъществяване на образователните промени, осигуряване на подкрепа от НПО, синдикати, родителски организации, медии за осъществяване на промените, популяризиране на учителската професия и възможностите за балансирано съчетаване на професионален и личен живот?

„Когато министър Кунева обяви намеренията си да свика събор, обществеността, а и цялата гилдия остана с впечатлението, че в зала „Арена Армеец“ ще бъдат дебатирани образователната реформа и новият закон за предучилищно и училищно образование. Мислехме, че програмата ще бъде дълга и подробна, по блокове и теми, за да можем адекватно да се запознаем с материята, и най-важното – да получим отговор на въпросите си. В крайна сметка става въпрос за 12 000 учители от цяла България”, разказаха за очакванията си учителите.

Впоследствие разбрали, че мащабната национална сбирка, по думите им, е едно голямо нищо. След като получили програмата, педагозите останали втрещени – целият събор бил вместен в не повече от 2 часа. „От 9.15 до 10.45 ч. бе настаняването. Откриване 10 мин /11-11.10/, 35 минути приветствия /11.10-11.45/, час и половина/11.45-13.20/обмяна на добри практики и разяснения по реформата, и накрая 10-минутно закриване. Още като видяхме програмата, разбрахме, че това е пълна бутафория. Какви изкавания могат да се вместят в час и половина и колко учители ще бъдат чути, при положение че в министерството, както сами обявиха, са получени над 2000 въпроса”, не скриха неволството си педагози.

Запознати разкриха, че преди събора от училища от цялата страна трескаво звънели в министерстовото и в регионалните инспекторати по места с молба да не ходят на събора. От МОН обаче задължили всички институции, работещи в системата на образованието /училища, детски градини и обслужващи звена/, да излъчат свои представители по определени квоти за всяка област и да ги доведат. Така след провеждане на педагогически съвети училищата и детските градини определили свои делегати в зависимост от броя на работещите в колектива. Големите учебни заведения са с по 5, 6, 7 и 8 представители, е видно от списъка на МОН.

Всички учители, задължени да участват в събора, са пътували за сметка на училищните си бюджети. За 155-имата педагози от Благоевград, разпределени в 4 автобуса, училищата им са платили по 15 лв. на човек. Благоевград обаче е сред най-близките дестинации, колко ли пари са платили общо училищата за 12-те хиляди участници, като освен за автобус на всеки е платено и командировъчно по 10 лв. на ден – пак от делегираните бюджети на съответното учебно заведение. Учители от Варна, Бургас и Силистра са тръгнали в 1 часа през нощта, но се прибират обратно пак през нощта, техните разходи за транспорт са и много по-скъпи.

Веднага след събора на учителите министър Меглена Кунева и синдикатите подписаха Колективния трудов договор, който предвижда 10% увеличение на учителските заплати от януари 2017 година и 20% увеличение на допълнителното трудово възнаграждение за лекторски часове. От август пък обезщетението при пенсиониране на учителите става 10 работни заплати. Часът на класния вече ще се заплаща 30 лева. От 1 октомври 2016 г. за наставничество на учители се заплаща не по-малко от 50 лева месечно за срок до една година. В договора също така е разписано, че работодателите поемат 100% от стойността на абонаментните карти или билетите за пътуващите педагози.

Тези положителни за учителите новини вече се знаеха и едва ли трябваше да се пилеят толкова пари, ресурси и нерви, за да бъдат казани официално. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *