ПРАВЕН АБСУРД! Кочериновци плащат двойна такса „тротоар“

От няколко години ОбС в Кочериново не може да се измъкне от собствено решение, създало правен абсурд – гражданите на общината единствени в страната са принудени да плащат 2 такси за една и съща услуга. Първия път таксата им се събира при издаване на разрешение за строеж, а втория път – по Наредбата за определяне и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Кочериново, където съществува точка 13 със следния тект: „При издаване на разрешение за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства се дължат 2 лв. на линеен метър и задължение за възстановяване на асфалтовите настилки, но минимум 50 лв. плюс депозит за възстановяване“.

Тази уникална за страната такса е приета през 2008 г. с наредбата за местните такси. В началото на миналата година несправедливото двойно облагане на кочериновци е забелязано от бдителен общински съветник и на февруарската сесия таксата от 50 лв. за разкопан тротоар е отменена, но по недоглеждане не е свалена от приложението, т. е. на практика остава в сила и кочериновци продължават да плащат двойно. На 25 март 2016 г. с абсурдния казус се заема дупнишката прокуратура, по чиято молба Административен съд – Кюстендил образува дело, целящо по съдебен път да свали точка 13 от приложението на наредбата. След като става ясно, че  въпросният текст е отменен още през февруари 2015 г., делото е прекратено.

Въпреки това и до момента двойната такса е в сила, защото едва миналата седмица се задейства тежката бюрократична машина за коригиране на какъвто и да е текст в една общинска наредба. За целта е създадена временна комисия от общински съветници в състав Василка Вонидова, Георги Бучински и Георги Ценев, които да проучат случая по дати, после с докладна записка да информират председателя на ОбС в Кочериново Калин Везенков за ситуацията с двойната такса, да мотивират предложението си за отпадане на т. 13 с обосновка на целите за отпадането, средствата, необходими за прилагането на новата уредба, очаквани резултати от прилагането, та дори и „анализ на съответствието с правото на Европейския съюз“, после да изработят проект на нова наредба с ново приложение, председателят да го внесе на сесия и чак тогава съветниците да го приемат. 

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *